Monday, February 27, 2012

kembali ku sendiri



Bismillahirrahmanirrahim.

Sudah seminggu saya menjadi 'separuh' semula. Alhamdulillah, setakat pg ini, segalanya masih OK dan berada dlm kawalan. Mungkin kerana pengalaman dari sem yg lepas, kehidupan kali ini lebih teratur dan lebih produktif. Saya lebih bersedia secara mental dan fizikal. Heh, mungkin kerana effect pengambilan vitamin dan cara makan yg lebih berkualiti serta sleep management yg baru dipelajari juga, saya lebih bertenaga smpai ke malam. Dan yg lebih penting, saya kurang menyinga dan tidak stress sangat.

Alhamdulillah, awal minggu lepas, tertakdir sy utk join seminar productive muslim dari productivemuslim.com. Sy  mmg dh lama subscribe newsletter dr depa, since Ramadhan thn lepas, cumanya bila pergi sendiri ke seminar depa yg free disponsor UIA ni... hehehe ianya lebih berkesan dan menusuk jiwa. Diajar cara manage sleep, power of nap di waktu tengahari dan beberapa tools lain, byk yg boleh sy apply di dlm kehidupan sy yg ngok ngek ini...

Bangun seawal 4 pagi tanpa alarm (kena tahu teknik sleep cycle), nap sekejap di waktu lunch, amik vitamin, workout poyo2x utk kurus, kawal marah, stay calm dan tidak panic dgn masa, mmg menjadi untuk membuatkan sy tenang sepanjang minggu. kerja umah tetap byk, sy still berkejar2x balik ptg utk memasak, anak2x masih tiga sederet yg double troble,  skang mengaji bukan sekadar luqman je, bertambah lg dgn nufail yg selalu main2x, stiill mencurik masa utk mengepam...  huuhuhuhu, sy pon tak percaya yg sy boleh mengawal letih dan stress... Alhamdulillah, sy berharap ianya berpanjangan dan kesan positif ini terkesan didlm emosi anak2x sy supaya mrk tidak stress dan tidak terkencing di tilam atau gigit kuku atau memendam perasaan lg spt sem lepas.

Workout? hehehehe.. dah timbang minggu lepas. tp tak turun pun berat, tp sedikit terbentuk la tone body ini.. nmpak le dah rupa orang, bukan rupa tong dram . hahahahah.. byk air rupanya badan sy ini... dgn kekangan waktu dan sumber ini... sy mesti terus berusaha, buang lemak, buang angin, buang stress, buang tension... buang segala yg negatif itu... kalau tak, sia-sialah sy amik B-complex yg membuatkan kita lebih beauty itu. hhuuhuhuhuhu.

nota: ada 18 punca barakah didlm hidup. salah satunya adalah, memulakan sesuatu dgn Bismillah.... jom kita amalkan!

Monday, February 13, 2012

cheat day


Hari Ahad, cheating day... bukan cheat makan, cheat exercise. kalu hari Ahad Cheat Day untuk makan, gamaknya musnah le usaha diet 6 hari yg sebelumnya... mungkin hari Ahad, hari untuk menghadiahkan diri sendiri sekeping roti canai telur melekat kuah banjir, atau sebatang magnum yg hmmmm...mmenggiurkan atau sekeping cokelat cadbury yg mengasyikkan...

Hari Ahad acik tak exercise. Ada peluang, acik melingkar je kat atas sofa atau katil atau carpet. maklumla, untuk seminggu lagi nih, part time bibik acik masih available. huh, guna le peluang yg ada. I kan opportunist. Bibik bukan calang2x bibik, bibik I handsome, gagah perkasa, manis melentin, budak U lagi. hahahahhaaha... dah sebulan dah amik kesempatan sebenarnya. Dia yg mandikan anak, dia yg suapkan anak, dia yg pakaikan baju anak, dia yg ajar anak mengaji, dia yang layan anak, dia yang repair beskal anak, dia bawak anak jalan2x nak moto.. dia yg vaccum umah, dia yg cuci toilet, dia yg lap habuk, dia yg sidai dan angkat baju..dia yg iron baju. Tugas I? Tugas I masak dan hal ehwal dapur je, pastu decide baju apa yg anak kena pakai, siapkan beg skolah anak dan laundry... 

Yelah, 4 bulan you tinggal I, apakata sebulan nih bagi I rehat, next week, 4 bulan lagi you tinggal I... kesian I kan.. hahahahaha..

Tapi betul la, alhamdulillah, cuti sem kali nih, dia betul2x concenrate on Iqra' Luqman. abis dah pun Iqra' 2, skang dah naik Iqra' 3. Next week acik le kena sambung kesinambungan itu. Sbb targetnya cuti sem bulan 6 kang, nk suruh dia concentrate on Luqman untuk membaca pulak.. Kenkadang kesian gak bila tgk banayk kerja umah yg dia bantu siapkan.. tapi you all, itu adalah atas SUKARELA ohkies.. bukan acik yg paksa. acik pantau je dan kenkadang pot pet pot sikit kalu tak kena... alah, itukan cara laki bini berkomunikasi.,... hehehhee...

Namun yg acik perasan, mulut dia makin banyak bebel, acik pulak kurang membebel. hah, baru abang tau cenggana jadi ibu,, dulu, dia selalu kata.. dalam sehari kalau saya membebel kat anak2x, ayat2x bebelan itu jika di sambungkan, buleh sampai ke Mekah, dan patah balik. hehehehhe.. kini baru abang tau ekk kenapa ku banyak bebel. berdepan dgn anak2x yg keletah itu, yg tau menjawab, yang banyak soal jawab, yg banyak songeh, yang tau dah nak buat pilihan... hehehhehe.. itu le, kata kat orang lagi..

Anyway encik F, tima kasih le bebanyak... especially berikan saya masa gi berenang, dan bila balik, dah siap dah dinner.. adoi... rasa syahdu sungguh... tak payah hadiahkan X7 sebijik dah, memang I Lap U so much... tapi kalu dapat sebijik... memang I lap u so many lah...

Malam tadi Luqman tanya..
"Isk, bila ibu nak kawen dengan abi?"
"Eh, dah kahwen dah.."
"Eh. dah kahwen? Bila? Kite tak tau pon. kita nak tengok..."
"Dah.. dulu-dulu.. lama dulu dah.."
"Ibu nih! selalu macam tuh.. tak ajak kita!"
Terus dia merajuk.... isk,.. camne acik nak pujuk..? 

Thursday, February 9, 2012

Cerita workout acik

huhuhu.. harus begini pengakhirannya!


Nampak tak logo Shaklee tuh? hehehehe.. Acik dah mulo jatuh cinto dah dgn Shaklee nih. lamo acik dok perati and cubo makan trial pack dio.. alhamdulillah, dlm dok susah payah tunggang langgang kehidupanku sbg ibu tinggal nih, campur de-motivated (isk.. udoh le diungkit!) kes QM tuh, campur masa dan emosi terganggu, masih lagi maintain susu untuk Syifa'. skang nih acik dah start beli full pack: botol besar (untuk penjimatan berpanjangan).. yg acik pelik, sang dia kesayangan acik copet jo approve bilo kato nk boli shaklee.. kalu nk beli tudung munaww ke... nk beli cloth diapers ke.... byk pulak uh ah uh ah dio...

semlm kat kampus dah kembali bz ngan student, menandakan cuti sem dah berakhir... sayu hati makcik... tandonyo, next week sang dio dah kena balik ke kampus. maka tinggal lah kami anak beranak semula dgn 3 ekor kura-kura dan seekor ikan kaloi... so, minggu nih pulun lah acik pegi swimming dek kerana dah tau kalu bilo dio dah tak der kat umah, acik buleh gi swimming seminggu sekali jerk. hari lain terpaksa le gi jogging atau gym, yg mana tak amik masa yg lama di waktu ptg. kalu tak, mana nk masak, nk amik bebudak, nk mengaji... isk, camne nk kurus camni... 4 tahun pon tak leh kurus kalu cenggini...

makcik tak daya le nk workout gila2x, spend masa 2-3 jam sehari kat gym, tak makan atau cari meal replacement produk (mcm herbalife), cuma makcik nk kena disiliplin dgn kalori intake, make sure sehari exercise setengah jam (nnt acik ulas nih dlm next entry), tak mkn nasik malam dan minum air yg banyak. selain tuh, start dulu dgn detox, dan mungkin lepas nih nk donload tarian zumba atau aerobik untuk ku buat di rumah dgn anakx ku yg sederet itu...

itulah kekangannya. tapi, acik harus mencabar diri acik nih.... no pressure.. target nya raya nnt nak pakai baju yg acik dah target nk pakai lee... skang dok gigih nk carik hulahoop.... tapi masalahnya, kena beli 4... satu untuk acik, satu utk luqman, nufail and syifa'... kalu beli 1, mau keempat-empat kami duduk dlm 1 gelung yg sama... apa ke jadahnya.... mau menyinga acik yg beauty nih...

itu lah cerita acik.. makcik yg gigih nk kurus, walau kekangan melanda jiwa.... biarkan badai itu pergi, pelangi yg cerah pasti kembali.... apa aku merepek da...

nota: abang, semlm kami mimpi naik threadmill. background dia mcm kt ruang tamu umah kite jerk... owh.. adakah terbuka hati abang untuk meluluskanku mendapatkan thread mill itu... isk.. mimpilah! nk beli hulahoop 4 bijik pon banyak soal jawab... huuuuhuhu

Saturday, February 4, 2012

Turning Point

Bukan senang memandang sesuatu dari sudut yang berbeza. 'Seru' ini datang munkin kerana pengalaman, keperitan dan kepayahan hidup atau sesuatu yg berlaku dengan mendadaknya. Sbb tu org kampung saya selalu berkata.. 'everything happens for reason' atau dalam bahasa yg selalu didengar 'sesuatu yang berlaku ada hikmahnya'.... ataupun.. there is always a rainbow after a rain....(ye ke..? kalu ada sun, adalah rainbow tuh... kalu hujan tgh malam, celah mana rainbow nak keluar?.. he he he)

selalu yang berkata begitu adalah orang yang memerhati, bukan tuan punya badan yang sendiri mengalamai 'sesuatu yang sedang berlaku' itu. berat mata kita memandang, berat lagi bahu yang memikul. so, bagaimanakan si bahu yang memikul hendak memandang hikmah di atas setiap yang  berlaku yang sedang dipikul nya...? hmm.. entahlah... saya pun tak tahu. jika kita sendiri di tempat bahu tersebut, adakala emosi lebih menguasai hati dan akal, sbb itulah hikmah yang tersembunyi tidak dapat dilihat... mungkin redha dan sabar dan syukur adalah jawapannya... semua itu soal hati... carilah sediri cenggana cara mendidik hati... sebab saya sendiri pon tak layak berbicara topik ini...

Jadi, memandang ke belakan kehidupan saya ini, saya bersyukur dengan segala apa yang Dia kurniakan. tak payahlah nak di list down, biarlah saya sendiri je yang tau senarainya... mungkin 'hijau rumput' di halaman saya, tidak 'sehijau' di halaman mereka di sana, tetapi alhamdulillah, halaman saya 'masih lebih hijau' dari orang yg halamannya yang 'kering kontang'... huhuhuhu

apa yang saya merapikkan..? haahaha.. mungkin sebab frust sbb swimming pool tutup tadi. saya tak leh gi swimming. camne nak kurus nih? baru nk gi berenang, dah ada cabaran... terus rasa nak gi beli cangkul nak korek kolam depan rumah.. hahhahha... tapi hikmahnya, saya balik awal kat rumah, dan tetiba hujan lebat mencurah membasahi bumi dan enjoy nasi goreng sosej lazat yang digoreng sang dia, bersama kopi O kampung yang beraroma... itulah hikmah dia.. kalu tak, mesti saya basah swimming dalam hujan.. eh..? bukan memang dah basah..? isk...

tapi, berbalik kepada tajuk di atas, apakah peristiwa me ndadak yang berlaku yg menjadi turning point  yang menyebabkan saya nak kurus? kejadiannya simple je, tapi di trigger oleh otak sebagai High Risk Hazard.. hahahaha.. sebabnya... 2-3 hari lepas ketika saya sedang bersandar ala2x Garfield di sofa smbil tengok masterchef junior, tetiba nufail bertanya... "dalam perut ibu... ada bola ke..?"

huhhuuhuhuh... bosar sangat ko perut ibu.. nih..?
ps: itu baru nufail... agaknya, apalah yang bapak nufail pikir bila tgk perut saya nih...? uhuhuhu... baik saya bertindak cepat..!