Tuesday, February 22, 2011

sudir

hari ini kebanyakan radio bercerita tentang Almarhum Sudirman, sempena hari kematian beliau pada tarikh hari ini, 19 tahun yg lampau. hmm... cara moden memperingati seseorang di hari kematian. apakah salahnya di adakan bacaan Yassin atau apa2x yg sewaktu dengannya di radio, kot kalu nk sgt memperingati beliau pon. hmm... no komen on this.

tapi bila Hot.fm bercerita tentang kenangan tentang almarhum, saya pon ada kenangan tentang beliau. Almarhum Sudir glamer ketika saya belum akil baligh. pengaruh beliau yg paling ketara dlm hidup saya adalah tandatangan beliau. ia adalah insipirasi kepada tandatangan yg saya gunakan sbg trademark saya sehingga ke hari ini. dulu saya pernah melalui zaman konflik budak belum akil baligh iaitu: apakah tandatangan aku? saya suka trade mark yg macam almarhum, gambo spek mata itu... berkali2x bentuk tandatangan saya bertukar dari kepala org berspek mata berambut kerinting, pastuh tukar jadi kepala arnab dan berkali2x gak la tukar smpai yg ke bentuk sekarang. ha ha ha ha... lawak sungguh.. maklum la, budak baru nak besar. padahal bukan penting pon tandatangan time tuh. cuma kenkadang nak tandatangan buku autograf kenkawan.... ala, dulu kan ada kita belu buku mcm diari suruh kawan2x tulis ucapan kat kita. kenkadang bagi kat cikgu (cikgu praktikal maktab le yg biasa layan benda cenggini)... hi hi hi...

kenangan kedua adalah tentang air tin sudir. yg ada signature dia tuh. dulu, saya pernah berusaha keras kumpul duit 80 sen untuk membeli satu pengasah pensel yg berbentuk segi empat, ada cermin, pemadam dan berus utk menyapu sisa yg kita padam tuh. sgt gigih ok untuk mengumpul 80 sen pd waktu itu. ini kerana duit belanja sekolah saya hanyalah 40 sen, dan biasanya ada baki 10 sen utk disimpan di dlm tabung nuri... so, org miskin mcm saya mmg susah nk dapat kumpul 80 sen. nak mintak kat mak dan arwah ayah, mesti byk soal jawab sbb nak beli pengasah pensel idaman jer, walhal ada je sharpener yg harga 10 sen.

so, sampai di kedai runcit, org tgh kerumun beli air tin sudir. kedai kampung, jarang ada air tin canggih cenggitu sampai. so, saya batalkan niat nk beli sharpener tuh, sbb saya terliur air tin sudir tuh. air tin juga merupakan minuman yg dikira mewah di kalangan keluarga miskin saya sbb kami biasa minum air teh o teh timbang cap askar je. so, saya balik dgn tangan kosong dgn keazaman utk kumpul lagi 20 sen sbb air tuh kawan saya kata harganya seringgit. 

bila dah berjaya dapat kumpul seringgit, saya gi lagi kedai tuh. tp air tin sudir tuh dah abis... dua tiga hari gak arr saya ulang, stok baru tak sampai pon. ada time tuh ada yg baru sampai, tp habis cepat, tak sempat saya beli. kedai yg ada masa tuh pon satu jer kat kampung saya tuh. dlm masa yg sama, kawan sekelas saya cerita yg air tin itu sgt sedap dan nikmat. dia minum byk tin sbb abang dia belikan dari Kuala Lumpur. pd masa itu, abg no.2 saya pon bekerja di Kuala Lumpur. Puas saya tunggu bila dia kata nak balik kampung, sbb saya nak kirim kat dia.

hehehhehe.. saya lupa bila kegilaan untuk mendapatkan air tin sudir itu brakhir. tapi yg saya pasti, tak lama lepas tuh, sudirman sakit dan meninggal dan saya pon tak gila lagi nak merasa air tin beliau sehingglah productionnya di stopkan. tak merasa langsung! padahal kawan saya tuh pernah kata nk bawak ke sekolah, nak bagi kat saya sikit.., tapi dia tak bawak pon sampai ke sudah!

itulah ceritanya..



Monday, February 21, 2011

hampir terkena

saya nih, kalu agak2x serabut @ hormon tak stabil, saya suka buat benda2x baru bersendirian. ikut la apa yg saya rasa nak buat. contohnya jumaat yg lepas, time tengahari, saya ponteng jemputan usrah (ponteng lagi...) secara bersendiri.. (ye la, kang ajak org ramai2x ponteng usrah dah setaraf ngan setan lak)... saya merewang ke Tesco Rawang secara solo. tak de apa nak beli pon, cuma tunggu time pejabat perndaftaran rawang bukak coz saya nk amik mykid syifa'.

tgh dok merayau tak tentu hala, tetiba ada sorg adik salesman ajak saya ke booth dia. tak yah wat apa pon, amik free gift je katanya. sy dh tau dah coz kt giant bt caves pon ada depa nih. isi borang sket, then dia bg mug. ari tuh dia x jd promo kt saya sbb sy tak der kredit card. so, dptlah sy mug free. (jimat 50 sen!). so, sy pon kenkononnya nk wat taktik yg sama la, so boleh kumpul mug lagi. heheheh..

tgh isi borang, budak tu hulurkan satu kupon berseal. suruh sy bukak kot mana tau dpt voucher. dia pon tunjukkan beberapa voucher yg dh dibukak, siap sign and date lg. byknye voucher 'thank you' je la. dan voucher paling besar pernah org dpt adalah RM100. 

bila sy bukak, tetiba saya dpt coucher RM100 dgn gambo induction cooker + air purifier. pastu, mcm kecohlah tpt tuh, adik salesmen yg lain dtg kerumun. kononnya tak ada lg org dpt mcm nih. mereka pon sengal2x mcm tatau nk wat apa, talipon la supervisor depa. pastuh, pass talipon kt saya, kononnya s/visor tuh interview la saya... kenal ke budak tuh, sahkan barcode kt belakan voucher tp yg paling buat saya 'kembang hati' bila dia kata voucher tuh ada 10 je dlm dunia nih, dan diletak secara rambang kat 38 outlet depa kt seluruh negara. saya org yg ke7 dpt, then ada 3 je lagi yg belum dapt.

tp ada 3 terms and condition nya. pertama, saya kena pakai sendiri, tak leh jual. (biasa lah syarat nih). kedua, kalu brg ok, kena promote kat kenkawan. (ini settle lah).. yg ke3, utk melayakkan saya dpt brg nih, saya kena guna voucher RM100 tuh ke atas mana2x brg depa, dan sy kena decide dlm masa 1 jam nih jugak. depa tunjuk paper cut original pasal senarai rega barang depa yg diiklan kan s/khabra metro. tp yg sy pelik, takkan lah vacuum dry/wet dr jenama x popular nih pun rega dlm 3k. air purifir depa pon dlm rm3k gak, padahal sy baru usha yg berjenama terkenal tak smpi pon seribu kat tesco nih.

heheheh... mcm gores dan menang la. sy pon layan le lagi, buat2x pilih barang, buat2x jakun ngan induction cooker ala2x makcik kepoh. last2x berlakon jd bini yg baik coz nk balik mintak izin suami dulu. yelah, ceritanya, akak nih tak kerja, kredit kad tak ada, husband yg kerja. depa byk skrip kan, akak pun buat skrip gak. actually saya saja nk umpan depa sbb dh byk kali baca cerita nih, ala2x gores dan menang. tgk tawaran memang best, dlm 3 barang yg rega dlm RM9k, tp perlu bayar dlm RM2.7k je. (sbb saya mcm nak gunakan voucher sy ke atas water filter yg berharga RM2800). saja nk tambah pengalamn, syikmbaca pengalaman org je kt blog, sy nak gak pengalam ni. hahahhaha. sengal!

sbb sy kena buat decision dlm 1 jam, sy pon tolak. budak nih pon ayat sy lg, boleh je kalu nk decide esok (sbb sy bg alasan nk balik bincang nghan husband.. macam isteri soleh sanagt la kan...) tp kena booking. ye lah dia kata, melayu nk tolong melayu la dn mcm2x lagi... cara payment ada 3 cara, bayar cash kat kaunter, booking then settle balance kat ATM machine atau byr guna kad kredit tanpa faedah.

adus, bank mana la yg bodo benor bg guna kad kredit tanpa faedah dik oii... tapi tak pe la, akak layan je la kamu sbb akak tgh hormon tak stabil nih. akak kan housewife yg kurang pengetahuan... senang diperkotak katikkan oleh salesman mcm kamu. dia mintak duit booking 10% which is RM300. sy tunjuk wallet sy ada RM50 je, sbb laki sy bagi seratus suruh beli barang dapur utk masak dinner. itu je yg sy ada. kononnya melayu nk tolong melayu, adik nih pon terima la.

sy balik umah mlm tuh, carik kat internet. rupanya ramai yg dah terkena taktik nih. brg depa nih tak well established, amik dari china dan pasang kat m'sia. letak rega kalah barang branded. yg saya tak tahan tuh, skrip sama jer, konon voucher tuh limited dan talipon supervisor tanya tatau nk wat apa bila org dpt vaucher limited nih,. terkejut la, siap salam ampu2x kata andalah yg paling bertuah. konon ada 10 je la.. dlm forum cari tuh, rasanya dah lebig 10 org dpt 'voucher bertuah' tuh. hehehehhe.. ada sorg yg pernah terkena tuh, siap dlm 5 freegift tuh.. hahahahhah!

saya ingat saya dah menang sbb depa ada skrip, saya pon ada skrip gak. tp bila housemate saya kata kalu burn duit RM50 tuh, jgn ngengada nak mengadu kat dia. sbb dia marah saya melayan bebudak tuh. ek eleh, rilek la, bila hormon saya tak stabil, awak rimas ngan saya... bukan nak layang 'gila' saya nih. bila saya layan bebudak tuh, marah pulok. jeles la tuh. sy tau dia rimas sbb bebudak tuh asyik call je tanya saya, bila akak nak datang buat confirmation, akak dah discuss belum. hehehheheheh... saya pon rimas bila mereka dah macam mendesak. tp, sy cool je layan call depa sbb saya ego ngan housemate saya. hahahahahha!!!

penyudahan cerita, alhamdulillah sy dpt balik rm50 saya even depa pon buat skrip lagi time sy nk refund. konon boleh refund, tp bulan depan sbb depa dah key ini dlm PC headquarters. sy pon menyinga la, dan ramai org lalu lalang tgk saya. bila saya kata "ala dik, apa la company korang nih, RM50 pon nak pow ka?".. terus budak supervisor tuh bayar kononnya pakai duit dia. saya peduli apa, yg penting sy dpt duit saya balik, dan saya puas hati sbb tak termasuk jadi mangsa mereka.

tp yg saya sedih, saya tau company ni company bangsa lagi satu, buat strategi begini, dan guna anak2x melayu kita utk jadi salesman. adik2x nih sebaya anak2x sedara saya. saya tau depa pon tau apa depa buat. depa di ajar skrip yg sama, kenapa depa nak teruskan jugak. ini bukan marketing strategy dik. ini menipu org namanya. kalau barang ko tuh jenama terkenal, akak pon excited biawak kalu dpt kupon tuh.... tapi tu lah... hmm... akak tau korang nak kerja cari duit. tapi, bab menipu guna teknik voucher bertuah tuh, dah dikira syubahat dah... even ko tak paw duit org idup2x... tapi saja nk suruh org beli barang byk2x sekali.

but for certai2x org, maybe berbaloi beli barang tak berjenama dlm rega RM3k, dan kononnya dpt free lagi 5 barang lain.. tapi, urmm.. pikirlah sendiri dik oi... makcik chantek tak larat nak nasehat.. semua terpulang kepada individu.


Wednesday, February 16, 2011

meroyan j.u.m.a.at


"ibu...  ari nih ari apa..?"
"er... ari selasa"
"bahasa melayu nya ari apa?"
"itu bahase melayu le... englishnya tuesday...."
"oo... camtu.. ari ni bukan ari jumaat?"
"bukan la.... ari tuesday"
"ari jumaat, friday kan?"
"ha'ah...."
"bila hari jumaat?"
"lagi 3 hari"
"esok ke...?"
"tak... esok yang lepas esok dan lepas esok lagi sekali"
"oo.. camtu... kena tidur lama2x dulu... baru ari jumaat?"
"ha'ah... kena tido lama 3 kali dulu, gi school 2 kali dulu... baru ari jumaat"
"jumaat yang friday tu ke..?"
Grr..... makcik chantek dah mula cam nak masuk angin...!
"ye sayang... jumaat dan friday tu... satu je. sama!"
"friday yang hari abi kite balik tu ke..?" 
"ye...! friday yang abi kite balik. kita gi school dulu esok, pastu lusa, pastu jumaat la"
"masa abi balik, kita tak yah gi school kan?"
(merefer kepada weekend)
"ye... itu weekend namanaya, tak yah gi school"
"dah ari ni kenapa kita tak gi school ibu"
"sebab ari nih cuti. hari maulidur rasul"
"eh... tadi kata ari nih ari tuesday"
Grrrr...... terus makcik chantek alih perhatian dia suruh carik remote tv! kalu idak kang, esok keluar muka depan Harian metro, sorang budak 4 tahun cedera parah di kunyah oleh ibunya yang tidak tahan sabar!

begitulah sekarang. dalam sehari 7-8 kali tanya bila hari jumaat. dlm kereta, dalam bilik air, sebelum tidur. masa makan. masa nak pakai baju, masa termenung dlm toilet, itulah topik perbualannya. dia dah start meroyan hari jumaat. sama macam tahun lepas, masa abinya di Ipoh...
heheh.... ekcelli, saya pon membilang hari tunggu bila hari jumaat, tapi, tak de lah saya tanya orang merata2x bila hari jumaat. hahahahahhaha! 
  


Monday, February 14, 2011

melawan kesepian


Judul/Lirik Lagu: Melawan Kesepian
Penyanyi: Siti Nurhaliza
 
Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti
Air mata tertahan
Waktu untuk dijatuhkan

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Nanti kita kan tahu
Betapa bijaknya hidup
Sepahit apapun ini
Pelajaran yang berarti

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Semoga kepergianmu
Tak akan merubah apapun
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Semoga kepergianmu
Tak akan…
Semoga mampu kulawan
Kesepianku…

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti..

Dulu... saya die hard fan siti noaliza ini. especially semasa di Melaka. bila siti turun melaka je, saya akan jejak ke pelusuk negeri. ala, melaka bukannya besar pon, setengah hari pon boleh jelajah abis dari jasin sampai ke alor gajah ulu sumer... one my housemate dulu pon suka kan siti... sumer siti... lagu siti, cd siti, kumpul gambar siti, follow cerita and gossip siti, comel mcm siti... sumer tema nya siti... 

masa saya form 5, siti dah amik SPM. ingat lagi, guru PK 1 saya bagi ceramah kat tennis court (tpt yg kitorg kena kumpul tetiap pagi kul 7.45am...) 
bila result SPM keluar, masa tuh siti dapat result tak le secemerlang yg diharapkan... boleh di jadikan siti sbg objek ceramah dia pagi tuh. "kamu jgn main2x lagi... SPM dah nak dekat... kamu nk jadi apa? nk jadi mcm siti noaliza? glamer lebih, muka je lawa, result SPM? huh...." bla bla bla
sebagai peminat siti, saya sgt marahkan cikgu itu.  sangat marah. marah sangat.... cuma tidak berani berpiket atau calarkan keter dia je sbb saya time tuh adalah pengawas. ha ha ha ha

bila siti kawen, saya still lagi minat siti.. setiap kali besday dia, (11 januay) saya akan follow jer cerita... apa lah yg datuk K bg kat dia tetiap tahun. ada satu tahun tuh, dia bg satu jam mahal kat siti. mahal sanagt bagi saya, kerana harga jam itu sgt mahal! kalau rumah saya + keter saya + moto housemate saya + barang kemas saya yg halus janggut udang + sumer reta yg saya ada, belum dpt menandingi harga jam itu. mak aiii...! 

dulu saya selalu terpikir, "bagaimana hidup sebagai seorang siti" best kah beliau? sumer org kenal dia. nak tau cerita dia. even kalu org nmpk dia gi kenduri, gambar kasut siti kt kenduri kawen pon org amik  dan boleh menjadi bahan bualan berminggu2x lamanya... huhuhuuhuh... apa pon, siti tetap comel.

tapi, bila melihat perkembangan pakaian siti versus statement yg dikeluarkan di suratkhabar, saya dah semakin slow minta kat siti. no kemon on this. tapi, saya dh tak follow lagi cerita siti selepas itu.

semasa cuti hari wilayah 2 minggu lepas, kami ke sogo. (saya, housemate and syifa'. hero 2 org di hantar ke sekolah). tgh dok shopping ada announcement, yg siti akan dtg ke sogo kul 12 noon utk promo barang simplysiti. sapa yg beli brg simplysiti berharga rm100 ke atas, akan dpt autograf istimewa dan bleh jumpa siti. tetiba, hati saya melonjak2x nk jumpa siti. padahal, rasanya dah berbelas2x autograf siti saya pernah kumpulkan dulu, tapi tatau dalam kotak kt gua mana saya simpan.

tapi, saya berkonflik ngan housemate.. saya merajuk. dia tak pujuk. tp bila saya rasional sket.. heheheh... tak yah la wat perangai masa bujang dulu. takkan nak ngangkut syifa' berasak2x jumpa siti, kan? hehehhe... tapi jauh di sudut hati.. saya terpaksa mengakui, yg saya masih lagi peminta no,1 siti....

siti oh siti... saya doakan kebahagiaan anda. semoga rezeki anda yg banyak itu diserikan lagi dengan rezeki cahaya mata, yg tak boleh kita nilaikan dgn RM... whatever pon, anda memang comel...! 

Thursday, February 10, 2011

a day without him

my other half is gone. just for temporary. only during the weekdays. but, i am madly need his help during the weekdays. today is the 4th day he is gone. the 4th day I went back to work after the looooooooong leave, the 4th day the kiddos going back to school after a loooooooong break. the 4th day to syifa being left at the baby sitter's home... and the 4th day of 'a day without him'. i am running out of  energy. wake up at 5 am, still with the routine of expressing the EBM, dress them up and make sure we can take-off to gombak by 7 a.m. kalut. kelam kabut. breathless. comot-comot. dan berpeluh jantan especially bila ada budak boolat buang air besar sejurus sebelum keluar pintu pagar umah. petang pun camtu. smpi umah dh dekat kul 7, lepas pot pet ngan pengasuh. bukan potpet bergossip pon, sembang pasal syifa nyer xtvt seharian. takkan main amik hantar je pagi petang, kan?  balik petang kang, terus masuk dapur, make sure depa dinner be4 7.30 dan masuk tido be4 9.30pm... 

i need him. really need him. i need his help. life is ruined without his existence. so, when the other half is not around, of course la my life is incomplete... ini bukan dependency. this is marriage. we need each other to complete and balance ourself. we need the other half to help, to do a lot of things together and happy.

huhuhu... time dia ada banyak lak bebel. time dia tak ada, mula la kelam kelibut... ha ha ha .... 

kami sudah pindah di rawang. sehari sebelum raya cina. kelam kabut kemas umah dan make sure umah is safety proof for the kids. lantaklah nak bentuk umah jenis apa, yg penting senangkan hidup makcik. dia ke PD isnin lepas dan selama dua bulan inilah hidupku akan begini. eh, ye ke 2 bulan?. depa nih bukan boleh caya... 

tapi alhamdulillah, the kiddos behave very well. pandai lak depa dengar kata. pandai pulak luqman siapkan diri sendiri dengan sempurna ikut specification yg ibu tetapkan, pandai lak nufail tak kacau syifa. pandai lak syifa' duduk di bounce net tanpa mintak dukung, pandai lak ikan kaloi kat akuarium diam tanpa berenang lelaju langgar dinding akuarium sambil tumpahkan air. (aku dah warning dia, kalu dia percikkan air akuarium kat lantai, aku akan goreng dia jadi 3 rasa. siap la, jgn berlagak time tuan ko tak ada tau!! hehehehhe..), dan... boleh je pulak mak cik bersabar! kah kah kah... 

cuma sometimes ada benda yg diluar kawalan lah seperti budak-bulat-buang-air-besar bila mana ibu chantek dan memang chantek nk ke tempat kerja. argh!!!! tapi, dr pengalaman2x yg lepas, benda yg paling penting adalah control. memula, makcik kena kawal diri makcik, baru lah keadaan semua terkawal. kawal marah, kawal lapar (so, kena makan sokmo sebelum lapar), kawal supaya tidak sakit di 'organ' itu... (so, bila B penuh, apa jua ribut taufan yg melanda, sila amik pam dan express keluarlah rezeki anak itu). pendek kata, makcik kena control ayu lah, barulah keadaan jadi terkawal. tapi boleh tak kalu makcik ngatuk, makcik kunci bilik tidur sensorang sampai penat dan biarkan mereka bertiga lintang pukang di ruang tamu...? huhuhuuhuh... itu makcik tak sanggup nak buat.

so, bila makan pakai makcik cukup, makcik very the 'in control". even kalu ada budak bulat berak di waktu yg tidak kena pun,  makcik boleh sengih je, sambil parking keter semula kat pouch, tutup gate, matikan enjin kereta, angkut adik balik masuk umah, keluarkan dia, bukak stokin makcik, dan kenkadang boleh tunggu dia habiskan melabur dulu biar lega... kalau dulu, rasa macam nak gigit je pipi dia yg montel tuh sambil menyeringai seperti super saiya, tapi rasanya kali ini makcik lebih cool... he he he ... mungkin sbb dah tua kot... 

"eh, baru hari keempat... jangan perasan cool dulu...ada lagi 56 hari..." erk....

"abang... alang-alang nak tak ada tuh kan, jgn le dua bulan, pendek sangat.. apa kata dua tahun??"... grr.....