Monday, July 25, 2011

"berapa banyak beg ko, riz?"



Pagi2x, keluar je dr keter, org pertama yg selalu bertukar salam, senyum, cerita hantu (kenkadang) dan gossip adalah kakak cleaner. pagi nih dengan muka yg serius dia tanya..

"Berapa banyak beg ko bawak ari2x Riz...? Tak cukup tangan akak nengokkan"
 note: kakak Indon sorang nih memang panggil saya Riz. tatau lah kenapa.. tapi saya layankan jer. hahahahah...

Memang! saya memang terpaksa bawak beg banyak2x ke opis. nak nak kalu ari Isnin.... saya dah cuba sort out, tapi itu dah paling minima dah tuh. nasib baik saya tak ada handbag... kalu idak bertambah lagi satu beg... eh.. sebut pasal handbag, rasanya saya tak pernah ada handbag la... kesian saya kan? paling kuat pon, saya bawak beg bunjut jer isi waller, kunci, henpon ngan tisu. tapi, saya tak perlukan handbag kot sbb baju kurung saya kebanyakannya ada poket. sumer sumbat dalam tuh termasuk kaki robot transformer Luqman... hahahah.

cerita balik pasal beg. beg2x yg saya bawak adalah:
  1. Beg ice pack - penting nak bwk balik expressed BM ke Rawang lepas waktu kerja.
  2. Beg Laptop - eh, saya kan QM. saya kena mobile sokmo...
  3. Beg pump dan botol susu - beg nih besar. memacam saya sumbat termasuk bekalan roti, biskut sepanjang hari. kenkadang tersumbat sekali toys bebudak yg dirampas sebelum hantar  depa ke school... hahahaahaha.
Itu yg wajib. kalu ada training or course lak, sy terpaksa bawak beg telekung. mcm skang, pepetang main badminton, ada satu lagi bag isi air masak, baju sukan and kasut. hahahahhaha... banyak nyer beg ko Riz...! 

Office saya adalah di dlm workshop automotive. Saya duduk nun di hujung wind tunnel bersama 4 staff yang lain yg kesemuanya lelaki. peti ais adalah terletak dihujung lagi satu, tempat yg depa selalu lepak, minum2x, makan2x cekedis, mengeteh, merokok, mengumpat, menggosip, membaca suratkhabar dan sebagainya. memula saya pindah ofis, saya sgt malu nk menyimpan susu perahan saya ke peti ais,bila penuh bebudak lelaki kt meja tuh. yelah, tp tuh tpt lepak ramai org..... 

memula tuh, ada la yg bermulut longkang mengusik dan mengata. biasalah, lawak org lelaki... dengan susu perahan lak tuh. banyak le idea lawak depa... tapi, bila saya dah bagi sedas dua, lama2x mereka diam dan paham. siap la, sapa sound lagi, aku ceramah lagi pasal breastfeeding sampai korang muntah ... lantak la. bukan peti ais bapak ko. peti ais office. baik le aku curik masa ofis memerah susu untuk anak aku (heloo... akcik boleh freestyle tau... boleh mengepam sambil membalas e-mail)...  dari ko mengulor kat workshop aku sambil mengutuk2x management dgn penoh emosi dan gaya...

huhuhuuhhhuu... lama2x... salah seorg daripada mereka lak selalu bertanya saya cara2x nak maintain supply susu sbb isterinya  breasfeeding jugak... hohohoh.. dulu ko senyum sinis tgk akak muka merah malu2x kucing lalu belakang korang ulang alik simpan susu... sekarang, baru ko paham ekkk...?? baguslah.. alhamdulillah...

Friday, July 22, 2011

ramadhan - cenggana nak maintain the milk supply..????



huih, bila blog tak update; tandanya saya sgt bz. memberi tumpuan kerja2x ISO, memang ambil byk masa, tenaga dan komitmen saya. even kijer2x di wind tunnel pon dibuat sambil 'lalu' and byk pass kat staff tanpa pantauan dan ekoran (read: follow up).. Alhamdulillah, pagi nih berjaya letak fail final SOP untuk boss besar sign.. selasa nih dah buleh antor kat DSM kot. huhuhuhuhu..

tak lama lagi dah nak puasa. terkesan dgn baca E-book: Ramadan_Report-a-guilt-free: tetiba terpanggil untuk nak list downkan wishlist untuk bulan puasa nih. tapi tak yah lah nak declare kat blog kan? kang malu lak kat diri sendirik bila tak tercapai.. tapi yang agak berputar di kepala nih is on "how to maintain the milk supply".

stok memang ada. Insya allah mencukupi untuk Ramadhan. tapi bila dipikir panjang, saya ada setahun 4 bulan lagi before target nak exclusive;y breastfeed Syifa' sehingga dia umor 2 tahun. Maknanya apa? maknanya.... kalu stok bulan poser mencukupi. saya kena make sure jugak stock in (yg dipam hari2x) tak terlalu jauh gap kuantitinya dari stock out...

saya tatau ibu2x lain buat cenggana? ada banyak cara, based on the mother's body itself. Saya terfikir gak nak beli supplement mcm Shaklee or wahtsoever yg ada kat market, tapi hati keep on telling relax la dulu... tgk cenggana prestasi di bulan poser nih... But for myself, antara benda yg perlu adalah.
  1. Expect for the supply yg akan merudum. so, nanti tak ler terkejut biawak tetiba amaount yg dipam dapat separuh je dari yg selalu dapat time bulan tak poser.
  2. Concentrate on quality more on quantity. makanya, pengambilan diet seimbang yg bayk fiber and carbo and protein penting... susu sikit tak pe, asal penuh nurtrient. so, takleh la makan magi bulan poser nih.. hahahah. 
  3. Makanya, saya perlu lupakan dulu hasrat nak buat Diet Atkin's bulan poser nih. Diet nih adalah diet yg kurangkan carbo dlm daily meal intake. takpe, lagipon, sang dia kesayangan saya kata takpe kalu tebal sikit pon... masih comel. hahahahaha..
  4. Memang kena banyak minum air dan buah. 
  5. Buka poser and sahur kena ensure ada foods yg terdiri drpd benda2x yg dipercayai boleh tambah susu badan. To list a few: kurma, habbatus sauda', pegaga, fresh milk, longan, carrot putih, jantung pisang... dan banyak lagi. 
  6. makanya, saya kena siapkan 30 resepi untuk 30 hari, yg ada benda2x tuh. tapi, mungkin dlm 30 hari tuh ada beberapa hari 'cheat day' untuk makan pizza, grilled lamb, ikan bakar or apa ke jadah... huhuhuhuhh... saja je create cheat day tuh as motivasi untuk diri sendiri.
  7. Dan yg paling penting, saya rasa saya kena tambah sessi mengepam di office, instead of 2, may be 3 dan kalu terpaksa, kalau malam tuh, mungkin boleh curi waktu mengepam either masa sahur or before tido...
Apa alasan saya untuk berkata 'TIDAK' kepada item no. (7) itu. saya ada cukup kelengkapan mengepam... cuma time kat office, maybe time constraint kot. dgn kerja yg melamnak, waktu kerja yg pendek, waktu lunch yang dilupuskan, campur mengantuk, menguap, dsb...susah nk dapatkan 3 sessi untuk satu hari. tapi, saya rasa saya boleh curi mengepam time tadarus lah... ok kot ekk...? ekk????

Monday, July 11, 2011

haa? sudah 31? (entry buat2x terkejut)



aiyo. hari ini birthday saya.
tapi apa maknanya?
maknanya kalu saya mati umur 62, tinggal separuh usia lagi saya.
isk, apa yg saya sudah buat selain dari makan, minum, berkumuh dan memikirkan hal2x anak2x dan diri sendiri yang kejap comel kejap gemuk selama 31 tahun ini...? isk, 15 tahun lampau, mesti sy ingat org yg berumur 31 tahun adalah orang yang sgt dewasa. tapi bila saya sendiri cecah usia 3-series ini, heheheh.. dewasa sangatkah saya. isk, itu kalu mati umur 62? kalu lagi dari awal dari itu? kalu esok? kalu minggu depan? kalu tahun depan? isk isk isk.... lagi cepatlah peluang sang dia kesayanganku untuk mendapat suri baru secantik lisa surihani... isk..

patutlah semakin hari, saya rasa macam tak cukup masa. 24 jam tak cukup bagi saya. percaya tak? mana nak kejar ISO17025 lagi, mana nak kejar nak blajar instrument yg nk diattached kan kat wind tunnel lagi, mana nak kejar ICC lagi, mana nak kejar itu, mana nak kejar ini... kat umah pulak, setiap kali wikend, 5 bakul penuh kain tersedia minta dilipat, umah nk kena vacuum tetiap minggu, nk kena masak.. takkan nk ngelat lagi, weekday dah selalu sgt ponteng masak, weekend pon takkan nak ponteng masak. mana nak berkebun, mana nak iron baju, mana nak melayan 3 yg kecik time bapaknya kerja... isk, kenkadang saya lupa, apa last sekali benda yg saya buat untuk diri saya. contohnya: bila kah saya menikmati milo panas sambil kaki terlunjur atas sofa L-shape dan menonton Shaun the Sheep tanpa gangguan?

huhuhu.. sebenarnya, saya tak cukup masa bukan sbb apa, mmg saya sudah tak punya banyak masa. semakin hari, semakin hampir dengan hari kematian, tapi saya masih leka dgn hal2x dunia. hal kain baju, hal anak2x, hal2x membebel laki bekerja sokmo di hari cuti huhuhuhuhu....

isk, kalu saya mati esok, apa yg saya nk bawak masuk kubur? dah lah luqman selalu mengeluh bila saya ajar doa ibu bapa. susah dan panjang katanya. isk, sapa yg nak doakan saya nanti? nk harap tumpang doa orang lain, muslimin sangatkah saya? isk isk isk 

tapi satu lah keinginan saya, saya mau spend banyak masa dengan ibu saya lah... gimana ekk...? banyak alasan yg boleh diberi, tapi niat yg satu ini membuat saya terkilan dari hari ke hari...

notakaki:
ada seseorang yg tidak pernah miss wish saya setiap tahun, selama berbelas tahun sudah. sedangkan, saya selalu mengelak untuk mengewish beliau di hari jadi beliau.. hmmm.. jahat saya kan...  maafkan saya. kawan awak yg sorang ini memang jahat dan tidak sebaik awak. terima kasih encik ******!

Friday, July 8, 2011

Awang Gebu


Naluri Hospital, 8 July 2009.... vacuum... hehehhehhehe.. sikit jer vacuum pon, dah kena tambah rm500....

dalam pantang

dari kecik sampai besar, suka benor duduk dalam kotak, besen, tudung saji atau apa2x lah yag dia suka lepak kat dalam.

saya pernah letak dia sekejap dalam mesen basuh. hahahahah.. sekejap jer, tanpa power on. sbb susah nak masak coz dia nak membuas dan mintak didukung. besar nanti boleh jadi angkasawan la, travel dalam kapsul.

eh, besar nanti jadi Imam Muda lah.... boleh ibu tumpang glamer.. (tengok, niat pon dah tak betul)

saya rasa dia comel... mungkin sebab dia anak saya. hahahahaah

kereta plastik nih dah takmampu nak menanggung berat badan gebu beliau... so, kami dah belikan basikal baru. kereta nih pass kat syifa' lak...

He turns two today!
Alhamdulillah,  sejak keluar spital, dia semakin ok untuk dikawal, mungkin byk masa saya spend ngan dia kat Spital, makes our bond closer.. (apa aku cakap nih... takpelah, aku sorang jer paham)... both of us pun malas dah nak mengeluh pasal Awang Gebu nih, apa jer kerenah nya, kami look at the positive side dan relakan aja.... sbb dah lesson learnt dgn ketidakaktifan beliau semasa beliau sakit, yesss, we prefer dia aktif dan mengganas dgn perangai 'trouble two' beliau. walaupun penat dan mencabar kesabaran, tapi semuanya dipandang sangat comel dan kiut... hehehhehehe...

of course, it is going to be the temporary period. tak lama lagi, dia akan menjangkau tiga tahun, empat tahun, sampai le berbelas2x tahun.... lepas nih tak leh gomol2x dah... dan yang paling ketara, dia sudah tidak gebu lagi.. seminggu di spital memang menguruskan kegebuan beliau. whatever lah anak, yang penting kamu sihat. 

mengimbas kembali apa yg berlaku sepanjang dua tahun yang lalu, selepas dikurniakan beliau, saya byk belajar tentang SABAR skill drpd beliau yg gebu ini. susah payah melahirkan, habis pantang husband kena course kat Ipoh selama 3 bulan, baru nak start exclusive breastfeeding... huhuhuhuhu... sangat mencabar. dan hasilnya, saya tidak bermasalah dgn penyusuan syifa', kerana byk benda dipelajari dr pengalaman menyusukan nufail. walaupon hanya 9 bulan jer berjaya exclusively menyusukan beliau, itu sudah meletakkan tanda aras yg cukup tinggi buat saya. berpuas hati? tentulah tidak kerana tidak tercapai target.... semuanya kerana teraccident mengandung lagi... hehehehehe.. pengalaman lagi... !

huhuhu... dear awang gebu, walaupun muka kamu penuh kesyahduan, telatah dan kerenah kamu penuh kelucuan, keletah mulut kamu mencetuskan hilai tawa kami, perangai kamu mengupside downkan jadual harian kami.... kami tetap sayang kamu. 
walaupun kamu selalu berebut barang dan mengepow barang2x kepunyaan abang luqman, abang luqman tetap sayang kamu. walaupun kamu selalu membuli dan memperdaya abi dgn redup wajah kamu meminta supaya didukung sbb kamu yg gebu malas berjalan, abi tetap sayang kamu. walaupun kamu selalu habiskan bubur nasi, biskut, carrot fingers dan apa2x yg selalu ibu buat untuk bagi syifa' makan, baby Pipa tetap sayang kamu... 

walaupun kamu selalu berak hari2x di saat ibu dah chantek bersiap sedia nk gi office, walaupun kamu selalu sepah dan hilangkan sudip sudu pinggan mangkuk ibu, walaupun kamu selalu curi2x selongkar wallet ibu, walaupun kamu selalu curah belen air minum ke badan, lantai, basikal, toto adik, walaupun kamu selalu tarik ikatan getah rambut ibu, walaupun kamu selalu lupa bukak selipar time nak masuk umah, walaupun kamu selalu masuk dlm telekung time ibu solat, walau apapun yg kamu buat, ibu tetap sayang kamu....

dan kami akan sentasa menyayangi kamu. Harapannya, Allah sentiasa memberkati kamu, menjauhi kamu dari jilatan api neraka, menjadikan kamu hamba yg sebenar2x hamba, dan of course, menjadi anak soleh yg mendoakan kami selepas kami tiada... 

Happy birthday awang gebu!

Monday, July 4, 2011

LIMA 2011


 Selesai sudah.. proposal kami nak participate dlm LIMA 2011 sudah berada di meja orang Finance... lepas ni nak kena follow up le sokmo pulak. huhuhuhuhu... sumer IPTA yg ada ada aerospace programme boleh join exhibition booth bawah MOHE nyer pavilion... makcik lak menolong lecturer yg jadi Chef de Mision... no hal lah, LIMA je pon... 

Target tahun ini adalah untuk face to face dengan angkasawan pertama yg handsome tuh.. eheheheh... hopefully wife dia tak bersalin lagi time tuh, sbb makcik nk mintak diatandatangan kat baju, tuala, CD, poster dan segala apa ke jadah benda lah. maklumlah, peminta no.1. angkasawan no 2 makcik dah pernah jumpa face to face... heheheh... ini misi utama dlm projek kali ini... hahahaah.. sengal!

Targeyt yg kedua adalah untuk membawa misi universiti dan fakulti untuk mempromosikan... bla.. bla.. bla... isk, tak best arr point nih nak tulis dlm blog... so, we move to the next target.

Target yang ketiga adalah nak bawak hero saya... yelah, sang dia kesayanagn saya keLIMA jugak. dari bercinta, sampai ke anak 3, dia selalu dgr cerita saya pasal LIMA... LIMA.. LIMA... tapi kesian, selalunya  dia tetiap tahun dgn bunyi fighter jet je time MiG/F18 tgh buat airshow. time tuh la selalu saya tipon dia... hehehhehe... kesian... itulah kan, bini selalu teringat dan nak mencapaikan cita2x laki, tapi laki selalukah berfikir sebegini? selalu time dia outstation yg best2x (eg: tgh test keter kebal baru ke), jarang benor dia nk talipon dan teringat kat saya. huhuhuhhuhu...

Target yg ke4, nak beli periuk vision yg dah banyak pecah kat langkawi. hehehehehhe.. kena kumpul duit nih, and belajor cenggana nak kenal barang yg ori.

target yg kelima, nak beli cekelat dan minyak gamat banyak2x, balik kang buleh meniaga...

heheheheheheh.... eh, tetiba confius lak, dlm proposal td aku tulis apa ekkk... isk, kenapa rasa mcm lain benor dgn apa yg ditulis dan apa yg tersirat di hati ini.. huhuhuhuhuh... bila lah aku nak kembali ke jalan yg benar.

note: kepada kenkawan aero sekelian, jom la gi LIMA... refreshkan kembali memori kita gi LIMA time remaja dulu. ala, time bas rosak kat tol Jelapang, time accident ngan keter baru Usop kat highway, time tidokat jeti dan meminjam charger encik polis sementara setel insurans and polis report. K dut, amin and Rahmat.. ingat tak time kita balik naik bas lompat2x dariKuah-Kuala perlis-Butterworh-KL di dalam hujan dan berselimutkan telekung? huhuhuhu... pengalaman tuhh..