Wednesday, June 29, 2011

hmm.. tatau tajuk apa

Syuuhhhh... banyaknye spider web.

So many things happened, and of course it changed my view of life. Spicing up life with some obstacles, tested by God, motivation yg sometimes down, sometimes up, kenkadang terfikir, sakit kah jiwa aku ini.... huhuhuhuuhuhuhu... My husband warded due to dengue for almost one week. In the middle, my Awang Gebu lak warded due to broncho pneumonia. Seminggu tak masuk office, byk nyer kerja nk kena cover. What I am doing  now?. Hehehehe.. procastinating with the blog... ehh... ada boss aku kesah? hahahahahh... sbb terlampau tepu dan lesu, terpaksa break sekejap... nanti otak jem dan boleh membawa keparahan mental yg hakiki,, bla bla bla... (banyak nye alasan koooo... makcik!).

  1. Before this, saya selalu merungut yg Awang Gebu selalu meng'upside down' kan hidup saya yang chantek nih. Suka berak time saya nk keluar pagar ke opis, suka kecahkan barang saya, selongkar wallet saya dan etc. ect. Tapi, seminggu je Allah bagi dia demam dan tak mau makan dan bercakap dan bermain, saya rasa sungguh sunyi and sepi like I lost him... huhuhuhuhu... sekiranya diberi pilihan, biarlah dia mem'buas' dengan telatahnya yg 'tidak masak' itu, better than menutup mata dan hanya bernafas turun naik sambil doctor dripkan air ke badan beliau...
  2. Before this, saya selalu kata, even my husband is not at home, I can manage my kids and my life properly. Tapi, itu bila dia kat tempat kerja la... but once I know he is suffering at the hospital, hati saya jadi tak tenang, dan my brain is empty. Dapur rumah hampir terbakar, periuk vision saya dan beberapa mangkuk lagi habis pecah sbb saya tak boleh berfikir dan masak dgn tenang. sekiranya diberi pilihan, biarlah dia tak ada dirumah demi berbakti kepada negara (cewah.. macam poyo!), bukannay tiada di rumah sbb terlantar di umah sakit.
  3. Semasa mereka berdua di hospital, saya selalu terpikir, What if I lost them forever? kuat kah saya mengahadapinya? like the kiddos, I realize the fact that they are the Amanah dan dipinjamkan by Allah untuk sementara. Kuasa Dia nak bagi dan ambik bebila masa... tapi, mampukah saya menanggungnya? Belum yakinkah saya dgn kata2x bahawa Allah hanya menguji mereka yang layak dan mampu sahaja. Dan jika diberi pilihan, biarlah saya yang pergi dahulu sebelum mereka. Saya tau anak2x saya kuat. Dan ini mungkin memberi peluang kepada sang dia kesayangan saya untuk memiliki suri yang baru, yang kurang berleter, yang lebih cantik dan gemalai, yg lebih sopan dan ayu.... yang lebih Lisa Surihani..
  4. Eh, abang nak kawen lain kah lepas saya mati? takpe, kalu lepas saya mati takpe, saya redha.... Tapi, kalu isteri baru abang tuh dera anak2x saya, saya akan bangun dari kubur dan cekik kamu berdua.... and lagi satu, kalu sebelum saya mati abang nak kawen lain... hehehehhe.. siap la... saya letupkan anda berdua dgn C4... apa, ingat ahkak pink jer ker ada? tapi jika diberi pilihan, biarlah kita menjadi bidadari for each other kat akhirat nanti. saya taknak berkongsi payung emas pon, sbb kalu kat syurga tuh, tak payah payung pon tak pe... dah sejuk dah, tapi, mana hadis dan firman Allah yang kata ada ganjaran payung emas kat Syurga untuk mereka yg bermadu?? saya cabar abang kemukakan saya hadis sahih ini bersama dgn proposal dan surat kebenaran untuk berkahwin lain, baru saya kan sign.. eh? apehal aku emo lak nih,??.... theehehheheheeh
  5.  Dalam hidup saya yang berjauhan dengan keluarga, saya selalu memastikan saya bersedia untuk menghadapi saat2x susah seperti ini, dgn harapan tidak mahu memnyusahkan orang lain waima keluarga, jiran tetangga ataupon kenkawan. hakikatnya, bila keadaan terdesak ini, kenkawan lah org yg banyak membantu di samping doa dan keprihatinan ahli keluarga yg jauh. terima kasih kepada semua yg menghulurkan bantuan dan bertanya khabar, apa lagi yg mendoakan... dan jika diberi pilihan, saya memilih untuk ikatan ini akan berkekalan dan semoga Allah menjadikan saya orang yang mengenang budi.
huhuhuhu... sekejap je kalu Allah nak test, sekejap jer kalu Allah nak bagi, dan sekejap jer kalu Allah nak ambik. tak payah saya bercakap dan mengulas panjang, kerana semua jawapan nya ada boleh baca disini.

dan  'nikmat Allah yang mana lagi mahu saya dustakan'? 
so, kembalilah bekerja, dan jadilah mukmin yang baik.....



Monday, June 6, 2011

6 bulan sudah


alhamdulillah.

6 bulan sudah. Short term target sudah tercapai... nak susukan Syifa' 6 bulan, exclusively. 

sungguh cepat masa berlalu.

sedar2x dah masuk june, sedar2x dah masuk rejab.

badan saya tak kurus-kurus jugak. hik hik hik...

apakah kaitan bulan rejab dan june dengan badan yang gemuk? ha ha ha ha.. tak der kaitan pon. cuma, saya risau bila sang dia kesayangan saya komplen..
"tadi kat Tesco, abang cari awak tak jumpa... rupanya2x ada kat depan tuh jer arr.. tak perasan. nampak besar sikit dah... owh, mungkin baju tuh jer kot"... pastu.. lama dia diam... then sambung balik. "Abang rasa awak dah gemuk sikit arrr.. makin tebal"..

dang!!! argh!. ku rasa mau pengsan. sebelum nih.. bila ditanya, dia selalu kata "OK lagi"... tapi tetiba hari nih lak boleh dia bgtau lagu tuh... isk, kalu dah gemuk, baru nak cakap... baik tak yah cakap. sebab dah terlanjur gemuk. bagi tau la awal2x sebelum gemukk... isk. isk. isk...

Syifa' start her solid food already... makanya, dia kurang menyusu, even weekend pun saya terpaksa memerah dan menyimpan susu since dia lebih suka makan carrot finger dia berbanding susu badan. bagus jugak, tumpuan kepada stok harus digiatkan since puasa pon dah nak dekat. kalu stok banyak, bulan puasa susu berkurang pon, saya still boleh mantain the supply... hehehehe... tak menyesal beli deep freezer. So, bila dia dah start makan, boleh ler saya diet sikit. tak yah makan nasi. stok pun banyak lagi... la la la la...

Hari ini saya puasa, Insya Allah sampai ke sudah ler kot (dengan izin Dia..)... saja melatih diri dan badan, supaya badan tak terkejut time Ramadhan nanti. melatih badan supaya respon jugak sbb saya nak study saya nyer milk production masa berpuasa nih. begitulah rutin menjadi ibu lembu susu yang exclusively b/feeding .... sambil tuh, boleh ler saya menipiskan diri sedikit...

Dear Encik F...
  1. Lain kali, bagitau awal2x, sebelum saya dah gemuk... bukan selepas saya dah gemuk ..OK.
  2. Jangan belanja saya makan lagi.. apa kata lepas nih selalu lah belanja saya tudung munawwarah pulak.
  3. Jadinya, in order nak celebrate kejayaan saya menyusukan Syifa' untuk 6 bulan pertama nih, jangan belikan saya kek SR lagi... belikan saya benda lain lah... contohnya... cincin berlian ka..... rantai emas ka... induction cooker ka... SK-II cleanser set ka... honda odessey ka... apa-apa lah encik F.. janji tak ada kaitan dengan makanan. saya terima seadanya.. mueh mueh mueh 
  4. Eh... bukan saya memang gemuk sejak dulu, kini dan selamanya.. kah?
  5. Jom berpuasa sunat bersama saya...
  6. Saya memang gemuk, ok. sebab saya tak selalu bersenam dan berenang seperti abang.. orang sekeliling abang mementingkan penampilan..  abang nyer metabolisme rate lagi tinggi dari saya... dan abang memang kena maintain supaya kadet2x tak gelakkan abang. Saya? ok jer.. kawan2x saya tak komplen saya gemuk ka, kurus ka... kami bukan ada competition among each other pun. masing2x menerima seadanya.... 
  7. Saya gemuk sebab saya ibu kepada Awang Gebu (Nufail)... eh, bukan, Awang Gebu adalah gemuk sebab ada ibu yang gemuk seperti saya.!! 
  8. ok... saya mengaku... saya gemuk!!!! 


-ibu gebu-

Friday, June 3, 2011

Quality Manager



Saya teringin nak tukar plate keter ke plate yg baru. QM2012.
QM = Quality Manager
2012 = Dead line saya! sama ada saya akan mati atau termati atau dimatikan..!!!

Ye! saya telah dilantik menjadi QM sejak tahun lepas. ini adalah untuk certification ISO17025. cert ini adalah utk lab practice. QM here is the hottest assignment yg bertukar tangan dari 1 engineer ke 1 engineer. Dari satu anak ke satu anak. saya boleh senaraikan seramai mana anak yg dilahirkan oleh engineer-engineer di sini, dalam ketika memegang assignment ini, termasuk saya. Ehem!!

Dulu saya selalu terselamat drpd di assignkan jawatan lahanat ini kerana memang saya tak mampu dan tak berquality langsung dari perihal paperwork apalagi jahil mengenai QMS ini. dan saya merupakan mangsa engineer ke5 yg mengambil tugas ini secara paksa rela setelah dinaikkan ke jawatan senior. huhuhuhu... saya tau ada mulut longkang mempengaruhi DD untuk mengassignkan saya dgn jawatan ini... tak apa... semoga berbahagia ke atas kamu.

Percaya atau tidak, sudah 4 bulan saya de-motivated disebabkan penangan QM ini. mereka mengassign saya, tanpa sebarang butir bimbingan dan panduan. fail2x yg sebelum ini hilang begitu sahaja dan memerluka effort yg sangat banyak dan masa yg sangat lama untuk di trace kembali. budget? tak payah cakap lah... hanya ada beberapa ringgit, cukuplah untuk mengelap airmata saya ketika saya hilang punca.. apa yg perlu saya buat? di mana harus saya bermula? 

2 hari lepas, menerima e-mail; reminder tentang KPI 2011 universiti, in order to achieve the Research University status. dan ISO ini dimasukkan sekali. tapi hanya bawak 3 point sahaja. 2 hari lepas, ketika mengentertain former rector nyer alumni sekolah dia yg dtg visit wind tunnel, dia tetiba bertanya saya "Are you the one who is working for the lab ISO?".. Dang!! he recognize me! alemak... nasib baik dia tidak lagi menjadi rector. hahahahah.. kalu idak, mampus terkulat-kulatlah saya di hujung tahun nanti andai saya gagal!

Saya rasa terbeban. sungguh terbeban. namun saya langkahkan kaki juga. saya sematkan semangat, kerana 4 bulan yg lepas, banyak mempengaruhi kehidupan saya, waima di umah pon. kesian mereka2x kesayangan saya... huhuhuhuuhhhu.. saya mahu tebus semula.... saya mahu tebus.... 

terima kasih kepada buddy yg banyak membantu dan kenkawan engineer lain yg memberi kerjasama.
terima kasih kepada encik dean yg selalu "buat tak tahu" tapi amik tahu dan buat-buat macam tahu ...
terima kasih kepada sang dia kesayangan saya yang paham sangat... yer... saya tahu, empat bulan kebelakangan ini saya sangat emo... 

erk...
buddy.... nanti saya bagi appointemnt letter awak yer.
encik haluuuussss... selalu lah follow up saya. saya perlukan perhatian dan belaian dari orang atasan.
encik CSQA... huhuhuhu.. terima kasih kerana tai chi kerja2x ini kepada kami... semoga selamatlah ber RU... encik bad... tolong la masukkan 55 ribu saya tuh.. saya nak beli calibrated ruler nih...
encik diri sendiri... tolong jangan de-motivated lagi!!!!!  





Wednesday, June 1, 2011

naik


  1. berat badan naik
  2. rega gula naik
  3. tarif bil letrik naik
  4.  rega yuran nursery anak-anak naik
  5. rega upah jahit baju raya naik
  6. rega kuih raya naik 
  7. rega emas naik
  8. rega minyak stand by to naik
  9. rega ayam proses naik
  10. rega beras naik 
  11. rega astro naik 
  12. rega barang-barang naik
  13. blood pressure naik  
  14. kadar penceraian naik
  15. kadar jenayah naik
yenneday!! naik! naik! naik!
owh.. lupa lak.. ke arah negara maju berpendapatan tinggi.