Sunday, January 30, 2011

saya dgn sirih, kambing dan harimau.

hansome nak hito des! tottemo hansamuna hito desiyo... (ps: entry ada kena mengena sikiiit jer dgn gambar di atas). theeehehehehehhe..
sudah lama saya tidak berblog. maklumla, sgt penat dgn xtvt sbg 'domestic engineer' ini. masa kecik dulu pernah tak dgr teka-teki yg sorg petani nk seberang sungai dgn sampan sambil bawak sirih, kambing dan rimau? sampan dia boleh muat 2 org je, termasuk pendayung yg semestinya petani tu la. soklannya, cenggana petani dan bebarangnya nk seberang ulang alik dgn selamat kerana rimau tak boleh tinggal ngan kambing, and kambing x boleh ditinggalkan dgn sirih??

begitulah saya sehari2x.. dgn memegang watak petani dan luqman (rimau), nufail (kambing) dan syifa' (sirih). bila nak mandi, solat atau gi toilet, saya akan kunci pintu dan mengurung diri saya dgn nufail atau syifa'. saya tak bleh tinggalkan nufail ngan syifa', nnt, syifa' akan jadi lunyai di gores dan menang , debik, cium bertalu, digolek2x atau seumpanya yg tak boleh diterima oleh baby 2 bulan. ala, mcm sirih lunyai kena makan ngan kambing. sy pun kenkadang tak bleh tinggalkan luqman ngan nufail, nnt first few minutes, oklah depa main, tapi tak lama kang, akan jadi adegan ultroman vs raksasa yg end upnya salah seorang akan nangis. Ala, mcm kambing kena makan ngan rimau. bila saya mengadu kpd sang bapak, bukan dia nk simpati.. boleh lak dia tanya.. "abih, abg pegang watak apa" chesss!.. nak jugak tuh. halo incik, awak tak ada dlm cerita ok....!

cuti dua bulan ini menjadikan saya lagi hebat drpd pilot yg bawak fighter jet dgn kelajuan mach 3, tgh doc fight ngan robot green goblin. kalu pilot dlm citer omputih, dia kena 'on' sumer pancaindera dia kan, mulut dan telinga bz communicate ngan base office atau ngan boss dia, mata kena alert ngan musuh, tangan active handlle fighter jet, badan lawan graviti dan forces yg lain. maklumla, mach 3 nya laju.

begitulah jugak saya, sehari2x sibuk kejar masa, bangun pagi nk perah susu, masak breakfast siapkan bebudak, masak lunch before juruletih balik makan, lipat baju dan kemas umah. sesambil tuh kena selit gak tonton cerita indon kat tv, upin-ipin tetiap petang dn malam tgk tv gak. especially kalu citer Hawai five o yg heronya seperti di atas... waduh, ganteng sangat, mana bisa saya lepaskan menonton! hahahhaha... tgh masak, telinga mata on takut nufail bukak pintu bilik kacau syifa'. kenkadang sambil masak sebelah tangan dukung syifa' time dia tanak duduk dlm court. kenkadang tgh tgk tv, boleh basuh baju, sekejap lipat kain sambil perah susu sambil bergayut di talipon dgn sang suami-yg-tpt-keja-500m-je-dari-rumah-tapi-tak-boleh-balik-umah.... kenkadang sambil perah susu sambio susukan syifa' sambil tgk tv sambil ajar luqman iqra' sambil mengawasi gerak geri nufail yg suka kacau adik dia. huhuhuhuhu... cepat lah berakhir cuti 60 hari ini.... kerajaan bg option 90 hari.. hehehhe, terima kasih jer lah, saya simpan untuk anak lagi 2 org... ooopssss! mau lagi kah? hahahahhaha... kantoi.. tettttttttttttt!!!!!

LUQMAN - Saya x sabar nk anto dia gi sekolah. skang nih, channel 611 on memanjang, smpi saya dah hafal lagu2x citer katun jepun tuh. satu hari sy pernah sorokkan remote dlm peti ais, tp dia jumpa jugak. pernahkah anda jerkah anak anda? ya, saya pernah! saya baru buatnya dlm 12 jam yg lepas bila dia merajuk dan meniarap kt lantai sambil berpusing mcm airborne komando 360 darjah, sbb saya tak bagi tgk ultraman, cenggana nk bg, nnt dia akan khayal dlm dunia ultraman dia, buku kaler, buku sticker, lego, sumer dia tak hirau kalu tgk tv! adoyai...

NUFAIL - Budak ini sgt maju ke depan ok! maksud saya, perut dia. 60 hari duduk umah, asyik makaaaaaaaan aja. sumer benda dia selera. kenkadang, EBM syifa' yg tak habis pun dia bantainya, ini kes botol susu sama la nih, sumer dia sebat. dia jarang pilih makanan. dari nasi, smpi ke sayur, sumer dia suka. sgt gemuk, takut saya tgk dia mkn, takut obesiti!

SYIFA' - Owh, anak dara ini mmg high maintenance. sy pernah termandikan dia ngan baby foam cap 'tesco choice' (kes nufail gi PD bwk baby bath dia), habis naik ruam satu badan. nk brand j&j jugak! pampers murah tak leh pakai, nnt montot merah dan rashes.. pakai mami poko. (nnt mummy pokai le jadinya). skang sy tgh train dia minum EBM pakai botol. teat avent, mam, madela, sumer dia tolak.. adoyai, nk yg lagi mahal kah?..  tp sy suka tgk pipi dia yg booooooolat mcm kiuh paw nih. ikut jer tarikan graviti... kalu toleh kanan, pipi londeh kanan, kalu toleh kiri, pipi londeh kiri. hahahahah

HOUSEMATE - Minggi nih pecah rekod seminggu kerja mlm. elok la, jaga la kadet2x UPNM tuh elok2x, kadet2x kat umah nih.. apa jadi? ps: tak leh tulis pepanjang kat sini... nnt derhaka! hahahaha...

SAYA - Saya? saya sgt sedih... setelah tegang dgn situasu2x di atas, knp saya tak kurus2x jugak? hah? hah? hah? saya makin gumuk... huwaaaa! nmpaknya, saya kena work out sket lepas nih... kena exercise. huwa huwa huwa! teruknya....! sob,, sob.. sob,,, oh tuhan!

Saturday, January 1, 2011

happy new year

welcome 2011. tak sabar nak menghadapi apa lagi cabaran2x di tahun baru ini. rasa macam nak mencabar takdir, mai la apa jua yg menggoncang kesabaran... malas dah nak pikir... tapi rasa cam buang masa je nak mencabar takdir, let's enjoy the life je lah kan...? azam? malas eh nak setting azam, apa yg mendatang baik ku redah jerk... 

malam nih kami tengok bunga api dari tingkap umah jerk. jelas nampak KLCC nun, maklumla, umah KLCC view. tapi yg nyata KLCC tuh dalam 15mm cenonet jer.. maksudnya, jauh le jugok umah dari KLCC, tapi  at least boleh le menghiburkan hati yang sunyi nih. dengki ngan Nufail, sebab mlm nih dia tgk bunga api kat Teluk Kemang ngan abi dia. tinggallah ibu yang chantek di rumah dgn si sleeping beauty dan abg luqman yg tak sudah2x lagi dgn demam iron man yg baru jer tgk kat TV tadi. sepanjang pantang nih nampaknya Luqman lah yang paling merdeka coz boleh tgk TV ikut-suka-hati-mak-bapak dia jer dari seawal subuh pagi sampai selewat larut malam. 

alkesahnya khamis pagi mr housemate pegi PD, join exhibition promo untuk UPNM selama 4 hari kat Teluk Kemang. dah tinggal le kami ber4 kat umah, macam ramai jer kan? tapi, sungguh ku tak tahan cabaran menghadapi mereka (maklumla, org tak sehat jaga yg sehat),  pinggang sangat sakit, dan petang nih dan rasa mcm cramp semula kat perut nih... sudahnya petang tapi aku meraung mintak dia balik sebab tak sabar dah dengan 'buli' anak2x ini. sudahnya, maghrib tadi dia balik, tapau Nufail masuk dlm keter, angkut sekali pegi PD. sudahnya, lepas tuh aku lak berendam air mata rindu kat nufail... huhuuhuhu

nufail, ibu bukan tanak jaga nufail, tapi ibu sgt tak larat dan tak cukup fit nk beat hyper active nufail tuh. kenapa suka2x campak lego, harimau, gajah, singa, tayar kereta, shrek dan selipar jepun-yg-abg-tak-muat kat adik syifa'? kenapa suka2x hati terbalikkan bakul baju2x yg-ibu-tak-sempat-lipat-dah-2 minggu dan sepahkan2x merata2x? kenapa suka benor selongkar tong sampah sambil tersengih dan usik org dgn tangan yg kotor tu? kenapa suka benor cium syifa' 40 kali setiap minit smpai budak tuh rimas? kenapa suka bawak lari stokin ibu? kenapa suka minta air masak tapi minum sikit dan selebihnya curah atas baju? kenapa suka sorokkan ibu punya tungku? kenapa suka panjat meja makan dan bukak tudung saji berulang kali sampai kami terpaksa sorokkan kerusi itu dlm bilik tamu? kenapa suka2x hati tutup TV 5 kali seminit time abang tengah tengok TV? kenapa suka main dgn drapolene adik? kenapa suka campakkan toiletteries adik merata2x..? kenapa suka babab dan cucuk muka adik? kenapa suka gigit tangan ibu? 
kenapa sayang...?
kenapa..............?
mengih perhatian dan kasih sayang?
dengki?
iri hati...?

huhuhu....gimme a  break. 
2 hari jer abi tapau nufail. 2 hari je ibu nak bertungku dengan tenang.
2 hari jer syifa' nak tido tanpa ada org goncang cot dia.
2 hari je ibu nak tuam perut syifa' dgn aman tanpa perlu kunci bilik dan mendengar ketukan kamu di pintu..
tapi sesungguhnya, 2 jam pun ibu terasa sunyi tanpa kamu...
sunyi dengan gelak tawa kamu..
sunyi sbb ibu tak perlu waspada dengan kamu...
sunyi sbb tak dengar kamu nyanyi nyanyi ...
sunyi sbb tak ada org nak sorokkan stokin dan tungku ibu!!..
waaa........!!!