Wednesday, October 27, 2010

Tenangnya malam ini, setenang sloth!

Malam ini saya bersiaran dari umah... sungguh tenang, beronline tanpa makmum.... hehehhhe.. kalu idak, berduyun2x orang mengikut.. baru jer nk capai beg laptop, yg tu dah tolong tarik power cable, yg tuh dh siap nk cucuk mouse, sama gak kalu nak solat, baru jer bentang sejadah, yg tu dah tolong sujud tertonggeng2x, yg lagi sorang sebok dok nyelak telekung nk tgk apa la ada kat dalam telekung ibu tuh.. hua hua hua... kalu kat dapur, baru je nk cuci tangan, dah ada org tolong selongkar kabinet carik bekas bawang, belum lagi yg tarik lesung batu atau tarik kerusi bukak peti ais tolong keluarkan telur etc... huhuhuhuuhuh...

minggu nih saya super duper bizi. sedar tak sedar, besok dah jumaat, eh? wind tunnel rancak dok run, kijer pon byk nk kena setel. cik delima makin membesar, kunjungan yg kerap ke bilik air, perut yg sekejap cramp, sekejap lari ke pinggang, sekejap cam perut ke belakang... hahahahha... kaki yg sekejap mcm kaki hippo, sekejap langsing mcm kaki aleeza kasim dan pergerakan yg lambat seperti sloth, memang membuatkan saya BREATHLESS!!!  Nasib baik mr.housemate banyak mengambil alih tugas2x di rumah... dapatlah saya maintain cun seperti Lisa Surihani dan berehat banyak seperti Garfield. kalu idak, mesti muka jadi 'tak siap', mungkin lawa sikit daripada  sloth...

sebut pasal sloth, you all familiar tak dgn makhluk ini, pernah tgk kat national geografi yg faktanya, sloth adalah binatang yg paling malas bergerak di dlm dunia. kalu dia dah bergayut kat pokok, dlm sehari ke seminggu, tak sampai 40cm dia bergerak.. punya la pemalas dia nih.... haish!!! anak sapa la ni....

malam ni rancangnya nak habiskan edisi penggelupuran... sebulan tahan menggulupur... tau tak kenapa? sbb saya dah beli FREESTYLE nyer breastpump tuh.... huhuhuhu, dah sebulan charge, tapi tak berpeluang nak try assembly all the parts. mana taknya, baru je bukak pintu bilik baby, dah siap makmum yg dok nak repair stroller, nak try pasang playpen adik dan mcm2x xtvt depa nk buat dlm tuh.... so, saya terpaksa la tahan gelupur itu..... hohohohohooh.... so, mlm nih, mcm timing elok jer, dua2x makmum ortromen dah tido, bapak oltromen dok sebok prepare uniform, dan saya akan berkhalwat di bilik baby dgn freestyle itu.. yeeeehaaaa!!!

Wednesday, October 20, 2010

Bila boss saya marah VS bila saya marah

  
Bila boss saya marah...
  1. Dia masih boleh tenang dan mengucap panjang.... saya? saya tak tenang, saya rasa nak tendang dan membebel panjang-panjang...
  2. Dia masih tulis complaint e-mail dgn polite and proffesional.... saya? saya tak akan tulis complaint e-mail yg proffessional, saya ngadu je kat dia, biar dia yg komplen. hihihhihi.... (takut e-mail saya sgt keji dan penuh dgn caci maki)...
  3. Dia masih boleh rileks dan tarik nafas panjang. kalu dlm meeting, still boleh sengih dan genyeh2x hidung dia sambil bagi idea lain yg lebih bernas... saya? saya akan buat muka dlm meeting... mungkin menjegilkan mata, mengerutkan dahi atau mengumpat dgn member sebelah... 
  4. Dia masih boleh sit down and diam sambil teruskan kerja2x lain.... saya? saya suka duduk kat bilik layan lagu Faizal Tahir kuat2x guna earphone sampai saya boleh sit down, diam dan boleh teruskan kerja2x lain...
  5. Dia masih bersangka baik dan berfikiran positif.... saya? saya lebih suka switch kepala otak saya dgn imagine yg bukan2x spt membayangkan diri menjadi magician, atau hulk hogan atau invisible employee, supaya boleh saya menghempuk org yg buat saya marah...
  6. Dia macam tak marah.... saya..? saya tak marah pon macam marah-marah....   Sebab itu dia boss saya.... bukan saya boss dia... hahahahahaha! 
Huhuhuhu... saya sgt segan kalu jumpa dia dgn seribu satu masalah, tanpa bagi solution. sgt bersalah kalu gagal buat apa yg dia assignkan... sbb tuh, saya selalu ngelak diri dari jumpa dia kalu ada benda tak settle (biasanya dengan menukarkan diri menjadi pasu bunga) ... tp time saya nak ngelak tuh la, saya selalu kantoi... hahahahaha!!!  

Tuesday, October 19, 2010

B.U.N.T.U .. (I wish I am a magician)

  *** saya sangat buntu. I need a break!!


 Dear boss...
If I am a magician...
  1. I will change all the recycle papers inside my recycle box into a cash money, so that we can purchase any support equipment for our tunnel, all by our own....
  2. I will promote you for a Rector post, so that you can order the Finance unit: not to cut the budget for our tunnel.
  3. ooppss... I think # 2 will be better if I can promote myself to become a Rector (and you maintain as a HOD and tunnel 'jaga'), so that I can allocate extra budget for our tunnel.
  4. I will make myself mutant with 6 more extra hands, so that I can finish all the paperworks before I check in @ Ampang Puteri Hospital.
  5. I will ensure that our staff capable to do their task on time. One day delay, 10 pieces of their beard will become longer in 5cm/minutes, so that other staff will  know that they are not completing their task on time!
  6. I will make my brain and yours interchangeable: so that, I can think and decide like a Professor!!
  7. I will build one (1) unit of 'pintu suka hati' so that I can be in the office sharp at 7.15am, work like Asimo and reach my home sharp at 6.00pm. so that, I can gain extra hours to finish my job.
  8. Oooops, I think #7 will be better If I can freeze every body in this world (including you), so that I can finish my task before time.. so, every time you follow up me, I will be ahead!
  9.  I will duplicate your P.A so, that your P.A can assists me too... hahahaha.... (kejinya aku...)
  10. er.... I think I need to stop this stupid entry! .....  ha ha ha hha.. (laugh like a boss!!) 

Monday, October 18, 2010

RM500 je..?

  1. Duit tuh bagi kat ahkak Pink cukur bulu kening kat saloon pon tak cukup. Tuh belum buat pedicure manicure lagi tu. 
  2. Lepas nih tok sah dok heran kalu ada penjawat awam kena penjara sebab rasuah yg tak sampai berjuta2x. setakat pegawai imigresen terima rasuah berkroni ngan penjahat kt sempadan tu, biasa la...apalagi polis trafik yg pakai badge "SAYA ANTI RASUAH" terima 'pemberian ikhlas' penyalah laku.
  3. Penjawat awam antara yg teramai join Skim Cepat Kaya? apa puncanya? suami ahkak pink pikirlah sendiri...
  4. tahun depan KPI saya berorientasikan bonus yg RM500 tuh je lah ekk... what you give you will get it back.
  5. Front counter service penjawat awam tak cemerlang? teruk? tak berkualiti.... dah, setaraf lah ngan nilai RM500 tu. so, tak heran le kalu budak kat kaunter 7 Eleven nyer customer service (Hai Selamat datang, sengih sampai ke telinga, terima aksih , datang lagi..) lagi cemerlang dari penjawat awam.
  6. Penjawat awam tak produktif? dah nak produktif lagu mana kalu siang kerja ofis, sambil buat MLM, malam buat part time, time raya amik tempahan buat kuih, jahit labuci bla... bla... bla.... 
  7. Banyak penjawat awam menyalahgunakan kemudahan ofis? bawak balik stationary, guna talipon ikut suka hati... mengular...  charge talipon kat opis... biasa lah.... nak jimat duit. dah gaji bulan sekadar cukup jer, bonus pon RM500 je... kena lah berjimat cermat...
  8. Pelopor jawatan management kat jabatan kerajaan ramai pompuan? orang lelaki tak minat kerja kerajaan kah? dah nak minat lagu mana, bonus RM500 je... biar je la org pompuan yg kerja kat situ... cuti bersalin boleh lama, ada nursery kat tempat kerja (Projek PERMATA)... cuti tahun banyak.... kerja ikut ofice hour... insentif yang kurang menarik la bagi orang lelaki yg macho..
  9. Tak pe lah, penjawat awam pakai je lah kereta buatan nasional yg murah dan cemerlang.... chasis tak power, kalu accident bukan setakat crumple area je remuk, frame tpt passenger pon kemek cam tin milo. itu yg accident mati semua satu liang lahd tu..... rega mahal harga nk cover vendor yg berlapis2x tuh, setakat safety features mcm airbag hanya untuk driver je, tak go through vibration nyer testing,.. itu je lah yg penjawat awam mampu... maklumla, kalu bukan penjawat awam yg sokong kereta nasional, siapa lagi, kan?? 
  10. Hospital kerajaan ramai orang? lama menunggu? ye lah, penjawat awam dan pesara kerajaan berapa ramai kat situ... mana mampu nak gi sepital swasta, ala klinik 1 Malaysia tuh ada ubat batuk nagn demam je... 
  11. Hmmm.... saya yg bergolongan begini pon rasa insentif RM500 tuh sikit dan tak signifikan, apa lagi orang lain yg bergaji lebih rendah, mempunyai anak sekolah yang lebih ramai.... hmm... hmmm.... memaksa diri bersyukur. org yg gaji lebih tinggi, tak pe lah, apa nak kesah.. duit lebih banyak... anak dah besar2x.. duit rm500 tuh boleh simpan buat belanja kenkawan main golf ke 2-3 lubang...
  12. PS: tahun depan nak undi sapa ekk??? 

Friday, October 15, 2010

pink... pink and pink lagi...


 hihihih.. tengahari tadi dgn gigihnya gagahkan perut dan kaki cari bebarang cik delima... nasib list sempat buat dan tercapai gak target nak beli baju2x newborn yg murah dan OK qualitynya.. kenapa nk beli baju yg mahal, sedangkan pakai sekejap jer (mengikut pengajaran pengaaman yang lepas2x le...)...

1st time carik baju baby girl, satu bakul penuh ngan warna pink. padahal boleh jer beli yg oren @ purple @ merah @ kaler lain. tapi lantakla kan... duit ai ooops, duit laki ai, baju anak ai... hihihi... siap calculate bagai sbb tanak lebih budget yg mr.housemate beri... sbb kalu lebih, kena top up dgn duit sendiri. duit ai, ai simpan la.. hahahahah... simpan untuk bersalin... skang kalu sepital swasta, 2-3 ribu jugak, kalu ceaser kang, mau 7-8 ribu jugak... takkan nak pakai GL je, potong gaji bulan2x... kang tak sempat abis bayor yg nih, bertindan lak potong gaji untuk bayor bersalin yang selepas itu... (owh, kata2x itu adalah peringatan kpd diri sendiri agar tidak mmembuat hat-trick dengan mengandung lagi untuk tahun ketiga yang berturut2x... hehehehe... bukan ditujuakn kepada org lain, sekadar peringatan untuk diri sendiri.... ). hmm... no wonder mak bapak skang letak hantaran ribu riban.. sbb nak lahirkan anak tu jer dah makan ribu riban... so, sesapa nk mintak kawen lepas nih, salah satu cara nk predict berapa duit hantaran, kajilah sejarah kelahiran bakal isteri anda. bersalin kt hospital mana, c-sect ke, normal ke, vacuum ke, breech ke, masuk incubator ke, ... hahahaah.

memula mcm blur, sbb apesal skirt2x yg dia jual tak ada sekali ngan seluar. aik,? dah tuh kena beli seluar pendek lain kah untuk di matchkan? aik, pelik benor dan mendouble kan kerja ai la pulok. ke...tak yah pakai seluar kecik, pakai pampers jer... aik, macam huduh benor budak pompuan pakai pampers nagn skirt kembang jerk... adus, meroyan makcik sensorang nak cari matching. kalu baju budak lelaki kan senang, kalu dia jual asing pon, ada letak kat rak sebelah seluar2x nya... hahahahha.... jahil sungguh ai.. takan ai nak tanya salesgirl.. malu la pulok. member yg ikut skali gi shopping tuh gi tmpt lain, aii.... nak tanya sapa nih..

punya lah ai dok terkial garu2x perut, garu2x kepala... last2x jumpa jugakla baju2x yg siap dipadankan dgn seluar ropol2x atau skirt... adesss... nasib baik jumpa, kang ada cik delima pakai baju kembang ngan kain batik jer kang... isk.. pastuh bila member dah naik kt tpt baby tuh, baru ler ai tanya dia.. dah dia sebut pasal jumper, legging pulak... adeh, apa ke jadah bebenda tuh... yg ai tahu seluar panjang, shorts, jeans ngan skirt jer.. takkan nk google wikipedia lak carik makna jumper, legging apa ke jadah lain yg sewaktu dengannya.. hmmmm...kalu dah pompuan, pompuan jugak, dari kecik sampai ke besor banyak aksesorinya... hmmm... nk kena banyak belajar lagi nih...

tapi ai rasa happy sgt sbb belanja ikut budget, dpt beli barang yg nak, dengan suasana yg nyaman dan tenang... tak ramai orang.. dan yg paling best... dapat beli baju pink!!!!! huhuhuhuhu..

Wednesday, October 13, 2010

49 days to go


49 days to go. kalu ikut Lilypie nyer statement: baby is 46cm, 2.4kg and gaining. soon to be head down and making mum walk funny. yupp... saya memang berjalan agak funny dan maju ke depan sekarang. kurang balance dan terkedek2x seperti Pororo: bak kata Luqman. Pororo adalah penguin comel yg selalu kami tonton di CH613 stp hari jam 6.30pm.Pororo ada ramai kawan2x yg comel2x termasuk Crong (crocodile hijau) dan seekor naga magician-tak-jadi. kenkadang bila Luqman & nufail buat perangai, sy selalu "korek-korek-tong-tong! korek-korek-tong-tong!... change!" baca jampi itu untuk menukar mereka menjadi pasu bunga yg statik. hahahhaha... (hanya penonton Pororo sahaja yg paham cerita saya ini.. thihihihihihi)...

pregnancy kali ini mmg sgt mencabar fizikal dan mental saya. sekali lagi diuji dgn low lying placenta yg Alhamdulillah semakin hari semakin naik, even still lagi low lying. nasib baik uri ini semakin naik, sejajar dgn pembesaran perut saya, kalu idak, mungkin sy akan diklasifikasikan kan di bawah case placenta previa... masa Nufail dulu pon begitu jugak.... tapi, kali ini, uri cik delima agak lebih 'jinak' dan lembut... apa pon, semua kuasa Dia, dan setiap perjalanan 9 bulan yg dilalui adalah berbeza bg setiap anak.. 

so, apa natijahnya kalu uri ini rendah... oooo... sangat sakit woo... (eleh, sakit2x pon, tiap2x tahun mengandung jugak! heheheh.. kata2x keji untuk diri sendiri)... pagi ini sahaja, saya berenti 2x untuk menaiki tangga ke tingkat 1. tengahari karang, untuk ke kantin, saya rela menunggu lif dan mengelak tangga. balik umah karang, apalagi kalau jem, saya akan cramp di kaki, jari2x sembab (spt jari hippo: bak kata Luqman lagi) dan amat menyucuk2x di bahagian bawah perut... apa lagi kalu Nufail terlebih aktif dan saya perlu menangkap, mengejar dan mendukung beliau... huhuhuhuhu... kalau boleh saya tamau tunduk. aktiviti seperti memakai stokin dan memotong kuku kaki amatlah menyeksakan bagi saya, seawal kandungan 7 bulan lagi. kenkadang saya berangan nak jadi Rudy: robot kawan Pororo (pororo lagi..!) yg boleh stretch out kaki, tangan dan tengkuk beliau... 

saya sakit. sangat sakit. minggu ini, backpain dan heartburn meyerang dan terus menyerang, terutama di waktu petang. kenkadang rasa macam nak pecah tulang pinggul bila terlalu lama duduk di kerusi... hmmm... saya sudah tidak larat. penat.. dan sangat penat. penat juga meminta simpati orang, meminta orang tolong datang dan picit2x saya... paham2x lah sendiri... tidur malam pon dah tak senyenyak dulu. maklumla.... terlentang tak kena, mengiring tak boleh lama, meniarap lagi le tak boleh.... rasa mcm nk tidur berdiri jer mcm Asimo.. huhuhu...

baju baby? belum beli..... bidan? belum confirm.... bag dlm kereta? belum ada.... hospital..? macam teragak2x je lagi... kerja2x opis? makin berlambak dan tak setel2x... (aiyoo... duit tak ada, project mau jalan juga... ingat aku magician ka...? aku tunnel jaga juga.... ) surah Maryam..? huhuhu.... kali ini saya rasa ngilu je setiap kali nak abiskan surah Maryam... ada benda yg saya nak makan sgt sebelum bersalin. nampaknya kempunan la, sbb tak larat nak pergi cari... bila terkenangkan labour room.. rasa mcm sesak nafas... takut? sudah tentulah, bertarung nyawa menahan sakit berjam2x.... extra supplement? ECPI? Salindah?.. belum difikirkan... apa nih? apa yg saya tunggu lagi? entahlah... saya pon tatau..... huhuhuuh 

Tuesday, October 12, 2010

penat tau!!


Penat tau!!
hari nih dah tukar diri jadi pasu bunga pun penat jugak!
naik pangkat penat!
tak naik pangkat pon penat!
ada kerja penat!
tak ada kerja pon penat!
ada staff yang bantu pon penat!
tak ada staff yang bantu pon penat!
kat umah penat, kat ofis pon penat!
kena pressure penat!
bila boss buat tak endah (maklum la... pasu bunga).. penat jugak!
bila asyik buat rutin yang sama, boring gak..boring sampai penat!
dah di assign tugas baru.. lagi la penat!

anak tak tido, penat!
bila anak dah tido pon, penat gak! (itu yg join sama tido tu...!)
anak cakap banyak pon... penat nak layan... penat!
bila anak tak cakap banyak (demam or sakit..) penat jugak!
masak penat!
tak masak pon penat! penat nak pikir nak beli apa yg boleh masuk tekak..


isk..
saya rasa sungguh penat!
sangat penat!
memang penat!..
penat sungguh!!!

note: petang tadi saya meeting dgn Scomi and SIRIM. wah... sgt berkaliber mereka, berbanding saya yang comot dan penat ini... lama tak involve dgn dunia 'sector swasta'... eventhough kami claim kami international, kenkadang kami masih lagi di takuk yg lebih teruk dari org2x kampung Sg. Pusu.. kenkadang rasa sgt merendah diri dan comot... sgt peghak bila 3-3 party ini set the the meeting online through outlook. wah... saya merasa lagi comot dan penat..

huhu.. P E N A T N Y A ! ! !