Wednesday, March 31, 2010

lagi baby kena buang

Melalui program amal itu, barisan artis terkenal tanah air akan bergabung merakamkan sebuah lagu khas ‘Harapan Tanpa Suara’. Berikutan isu pembuangan bayi yang dilihat tiada kesudahannya, Utusan Malaysia menganjurkan kempen ‘Kami Prihatin’ bagi membangkitkan kesedaran masyarakat terhadap gejala tidak berperikemanusiaan itu.



Ini entry aku tgh emo lagi sbb skang musim buang baby. Dah nak sudah cenggana la kalu asyik buat program nyanyi2x, amal sambil berhibur, derma sambil berhibur... hiburrraaaan kena ada dlm sume benda.

Yang depa nih plak satu hal. It is just simple like Hang produce, hang keluarkan, hang tinggal. Mcm buang air besar jerk… ingat baby tuh hampas dari isi perut ke? Isk… berak pon pandai kat jamban (which I mean a proper place..) Yg aku geram, at least (boleh ke guna at least?) ko tanam le elok2x.. nih ko campak, baling, buang, tinggal, dlm keadaan bernyawa lak tuh…. Tak kesah ler ko remaja melayu terlanjur ke, ko kena rogol ke, boyfriend ko tanak baby tuh ke, ko indon terlanjur ke, cina india terlanjur ke, anak tuh cacat sumbing bagai ke, duit ko satu sen habuk tak de ke…. Or ko terdesak benor takut family or masayarakat tahu ke… iskk…. Jangan le ko bagi anjing gonggong… jgn ler ko campak dlm sungai, tong sampah… iskk…

Dunia dah akhir zaman. Dah banyak yang Allah tunjuk. Sampai nikmat kasihan belas kat makhluk yg sgt ihsan dan tulus tuh pun Allah dah tarik drpd kita. Nilai nyawa insan dah tak seberapa. Mana fitrah kita sebagai makhluk berakal dan berkalbu nih...?

Apa ke jadah kempen ‘Kami Prihatin’ atau what-so-ever yg sama waktu dengannya kalu just nk rakam album, pastuh buat konsert kutip derma, celebity cakap pasal kesedaran ttg gejala tu (ikut skrip pengnjur) dan lain2x lagi yg tak berkesan dan glamour. Walhal, yg tukang cakap tuh, akhlak nye pon bimbo bimbo…. Hmmm… no komen la. Family dia pon tunggang langgang, nk cakap pasal gejala buang baby. Sepatutnya, kena balik kepada yg basic. betulkan balik peranan institusi keluarga dlm membentuk akhlak bebudak yg seawal umur 3-10 tahun skang nih. Ini utk long term la… yg dah remaja, dh reti tagih gam, dah tahu surf porno, isap dadah cam nak mampus, bohsia bohjan melenjan dr pagi smpai petang… pegi dok bela wat apa. Biar je lah depa tuh (ikut hati aku la…) yg penting, kita kena sekat yg belum ‘remaja’ lagi nih. Ini banduan nyer kos makan jer RM 36 sehari, makan dlm 6x sehari. Aku sbg warganegara yg lagi berguna nih pon tak makan banyak kali mcm tuh….

Aku rasa yang penting, tauhid kepada Allah. Takutkan Dia dan hukum Allah even kat mana sahaja. Pendidikan moral dan agama Islam tuh penting. sikap malu tuh kena letak depan. Erk, cenggana nk semai bebenda tuh kat anak2x kita. Aku pon tak berapa tau. Kalu ko tanya artist tuh, depa tau ker? Kalu Tanya kat menteri tu, depa tau ke…? Hish…. cara depa tak berapa betul la... cenggana nak suarakan benda nih ekk?

Tuesday, March 30, 2010

chicken dance

Aku cukup pantang bila dah 2-3 jam mengadap CATIA drawing nih tetiba PC jammed dan aku lak lupa nk save drawing aku!!!! GERAMMMMMMMM!!!! isk, haruskah aku menempeleng diri aku sendirik? isk, kalu aku bakar PC nih, dah sah sah lepas nih seumur hidup aku kena halau dari campus nih kang... hampessss!!! dua jam tuh....! isk, kenapa la ko tak auto save... H A * A M betulll laaaaaaaa........

so, bila dah frust cenggini, takkan aku nak gi jogging lak kan? better aku blogging ekk...? tetengah dok nak surfing baik punya, mr housemate call. bila aku citer, dia suh aku hilangkan tensen ngan buat chicken dance... huhhh.... sumernye bermula dari luqman la. ari nih dia ada show kat sekolah. buat chicken dance. sapa timbalan menteri datang tah... ada majlis Untaian kasih. Teacher dia bgtau skang dia bz practice chicken dance.

Aku nih pulak buta kayu, tatau langsung cenggana ghupanya chicken dance tuh. Ada gak pujuk dia suruh buat demo sket kat umah. langsung dia tak mau.

"isk, jangan lah.."

"tak nak lah... jangan la suruh"

"tak mau lah... Man nak buat kt scholl je"..

ek eleh, berlagak betul. sikit pon tamau tunjuk. tapi nk ditakdirkan semalam, lepas kami solat maghrib, baikk punya dia buat show kat adik dia. hahahahhah, kitorg intai jer dari luar bilik. cute gila terkepak2x sambil goyang bontot. tak tahan gelak aku tgk anak aku dlm keadaan begitu. tp aku still tak dpt tangkap rentak lagu tuh. bila mintak housemate aku demo, isk, lagi ke laut. lagu chicken dance dah tukar jadi lagu ulik mayang versi techno.

so, baru sekejap tadi aku surfing pasal lagu nih. HAHAHAHHAHA./... HOHOHOOHOHOH.. Baru ku tau, begitu rupanya chicken dance. sama la apa yg budak ortromen tuh buat semalam. aku siap layan tutorial lagi...how to do a chicken dance.

hehehhehe.. Luqman, siap la ko petang nih. kita lawan buat chicken dance. ibu pon tau la.... huh! (intonasi mak bapak yg tanak kalah ngan anak2x)

Thursday, March 25, 2010

magic of breastfeeding (part 1)


aku nih, tak pernah puas hati dgn apa yg aku dah buat. dulu target BF nufail dpt 1st six months dah kira wala. so, bila dh dpt 6 bulan, nk target 9 bulan lak.. skang nih, dia dlm 8 mnths ++, aku dah struggle bila babas nk supply susu. ibarat kata, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. malah boleh kata lebih dhaif dari keadaan itu..

Sobb.. sob..  belum tulis dah emo. Aku kalu sembang pasal breastfeeding sokmo nak emo. Actually is not easy utk ibu 2x yg tak attached ngan anak 24 hrs utk EXCLUSIVELY breastfeed baby. Tak kesah lah even anda seorg pekerja, pelajar, peniaga, pesakit atau apa2x jer xtvt anda yg menuntut utk berjauhan ngan baby. Tapi yg aku heran, org yg duduk umah jer, tak kesah ler fully housewife or bekerja dari umah, yg boleh attached ngan anak 24 jam, gagal nk exclusively breastfeed baby. Entahlah, byk factor, maybe kurang kesedaran, kurang ilmu, factor org sekeliling atau duit dh terlebih byk… atau takut B dia berubah bentuk. hahahhaha... apa la korang nih, B akan berubah bentuk gak even kalu tak BF pon... lain la kalu B tuh adalah dari silicon.. hahahhaha

Luqman tidak exclusively BF. nufail exclusively BF. membesarkan mereka ber2, even dlm rumah yg sama, bapak yg sama, atuk nenek yg sama, pengasuh yg sama, tempat kerja yg sama, tapi pengalaman BF ini sgt berbeza. mmg tidak adil utk aku katakan yg membesarkan Luqman, anak sulung, lebih kpd trial and error, or experimen. time pregnant kan dia, aku pregnant sensorang since housemate still kat Kelantan. time tuh sibuk bekalkan diri dgn ilmu ke'mengandung'an dan time nk bersalin. time tuh, aku langsung tak amik berat perihal lepas bersalin, even utk aku or baby. sbb bg aku, bila bb dah lahir, nnt tau2x lah mak aku ajar and pepandailah aku sesuaikan diri ikut keadaan baby tuh. yelah, time tuh pon 1st time nk bersalin. takut oooo.....

bila pregnantkan nufail, aku dh belajar banyak dari kesilapan krn tidak prepare utk fully BF Luqman. so, byk carik knowledge on how to fully BF dgn jayanya. aku set target, sanggup tak balik bersalin kat kg sbb aku tanak pengaruh org luar ttg decision aku utk fully BF. aku bukannya dtg dr background family yg menyokong exclesive BF utk ibu2x yg bekerja. kalu tak kerja, ok... yg penting, aku kena educate housemate pasal pendirian aku nih. pasal org lain, I dont care... housemate aku, you have to support and respect my decision samaada secara rela atau tidak rela. 

tapi, bila dh hampir 9 bulan mengharunginya... uhuhuhuhuuh, baru ku tahu perit jerih nk exclusive BF nih. sapa kata exclusive BF utk ibu2x yg keluar rumah 9-10 jam sehari nih senang???? byk kena nk kena jaga. jaga makan, jaga timing utk express susu, jaga emosi, disiplin dan bla... bla... bla... yg pernah laluinya, akan paham la apa yg aku cakap nih. disiplin, semangat, obsess, ilmu, org sekeliling, diri sendirik, sumer main peranan. tp aku rasa, benda yg paling besar ibu2x yg nak exclusive BF ini kena pegang adalah, kebergantungan kpd Allah.... ini yg aku nk citer ttg magic of BF nih.. bab lain kita boleh belajar dan tanya dr org lain. baca byk buku, surf internet, byk ilmu boleh diambil.

Aku bukan keturunan ibu lembu new zealand yg banyak susu. malah aku tak de langsung bau2x bacang ngan beliau. so, aku kena usaha utk memperbanyakkan susu. pernah mengalami keadaan mewah susu dan zaman kemerosotan susu. B yg luka anak gigit, housemate yg tak ada, pressure time kerja, masa tak ada, malas, penat, bosan, sedih, putus asa.... sumer ada dlm 9 bulan kebelakangan ini... tapi, setakat ini, magic drpd Allah sgt membantu... apa yg magic nye...? nnt lah entry part 2 nnt aku cerita. 

tapi yg penting, magic inilah yg membuat aku mampu bertahan smpai pagi ini. sampai bila aku mampu bertahan, aku pon tak tahu.... 

Monday, March 22, 2010

today is a officekeeping day


ari nih saya nak officekeeping work area saya. kenapa? kerana....

  1. saya dah siapkan preliminary drawing saya.
  2. saya dah tak serabut lagi.
  3. work area saya dah rupa tempat pelupusan sampah MPS.
  4. tak lama lagi buddy saya akan balik dari maternity leave. saya nk pulangkan semula sumer load yg dia pass kat saya termasuk anak2x buah dan lab2x beliau.... hahahahahhaha

tapi yang penting, mood housekeeping sudah muncul. sabtu lepas, kerahkan housemate kemas umah sampai jam 3 pagi. malam tadi kemas umah lagi sampi kul 12 malam. apesal ntah. nak kata nesting habbit, bukan nyer nak masuk labour pon room lepas nih.

kuheh. kuheh. kuheh.

takpelah, amik jelah kesempatan atas kerajinan ini....

Wednesday, March 17, 2010

Luqman dan Aa Ba Ta


Dah sebulan Luqman start mengaji. hehehhehe.... biasanya lepas mandi petang, dia akan dipaksa tutup Disney Channel nya, pastuh mengadap si bapak yang garang. tak lama pon, sbb aku tengok tumpuan dia hanya 5-7 minit yg pertama je. pastuh, mula lah menaikkan darah si bapak. what do you expect from him my dear, he is just not-even-three years old. 

housemate aku pon, takyah lah garang semedang ngan budak kecik. dia nak ngaji pon dah cukup bagus dah. tapi aku tak derk la sound dia, perhati dari jauh jer. coz time tuh sibuk suapkan nufail dan mandi bagai. ada satu petang tuh... bila abi tanya

" ni huruf apa ni....?"

"ba"

"yang ni.."

"ta"

"ni?"

"ermm... man lupa la... ni huruf apa abi?"

"sa"

"yang nih?"

"ja.."

"kalau yg nih..?"

" ha"

"hmm... abis dah. paaaaandaiiii abi"

aik? dah sapa ajar sapa nih? apalah si bapak nih, sesenang je dimanipulatekan si anak. aiiyaaa!!

bila dah jadi rutin, dia pon terbiasa la... semalam si bapak ke Alor Setar, so aku agak kelam kabut ler time maghrib tuh... nak dinner lagi, siapkan adik lagi... so, aku bior je la dia ngadap tv time maghrib tuh.  tengah dok proses EBM time adik dia menyusu, elok jer dia dtg bawak muqaddam... "ibu, kita tak ngaji ke ari nih..?" alemak... malu mak setahun... cenggana la aku boleh lupa...  

petang semalam, on the way balik umah, mcm biasa layan jem sejam dua... tetiba telinga aku yang tak berapa capang nih menangkap suara lunak merdu mendendangkan lagu ibu ratu hatiku... hmmm... kembang kempis idung aku, sbb sedap jugak suara luqman nih. lontaran suara nya jelas, sebutan tanpa pelat, pitching tidak lari dan sudah tentulah bakat itu diwarisi dari ibunya yang ala2x primadona tak jadi nih. baru je aku nak layan syahdu syahdan sebab anak aku nyanyi lagu ibu tuh (perasan dia nyanyi utk ibu dia la..), tetiba dia tersedar aku dok stare dia dari cermin depan. dan dan tuh gak terus dia tukar lirik..

i....dung....

i....dung....

hidung ibu saya besar....

tak cukup asam nyer budak kecik. kalu anak orang lain tuh, dah lama aku bukak pintu keter suruh naik bas jerk balik umah. elok pulak dia tukar lirik dlm lagu yg asal tuh... iskkk... budak ortromen nih....!!!


Monday, March 15, 2010

kereta oh kereta

akhirnya, aku terpaksa jua gagahkan hati untuk meng'letgo' pakwe ku ini. tak lama dah, dlm minggu nih jerk. buyer tuh pon gelojoh tak sabor nak bagi duit itu ini in order nak amik keter tuh... isk, ingat sesenang ke aku nk lepaskan genggaman steering nyer begitu sahaja. seat recaro yang best, yg boleh merehatkan triceps brachii muscle aku lepas penat gila balik training kayak... speaker yg lunak merdu yang agak2x boleh lepaskan strees seharian kerja dan bergelumang ngan cabar hidup seharian... hmmm...

sob... sob... sob... keter baru tak dpt lagi. sebagai back up, housemate aku terima pemberian FIL (father in law) on satu keter volvo lama yang panjangnyer 3-4 kali panjang badan aku yang rendang nih... dua tiga ari nih tak sudah2x citer pasal nostalgia keter nih yang dibeli masa umur dia 7-8 tahun. so, aku boleh tangkap la yang keter nih agak sentimental bagi dia.. hek eleh... dah nostalgia pulak.

dalam masa yang sama, dia dok psiko aku yang keter hanyalah satu objek yang membantu kiter bergerak dari 1 point ke point yang lain, tanpa perlu naik kenderaan awam. BOSAN GILER BILA DIA KATA YG AKU AKAN JADI AWEK PERTENGAHAN UMUR YANG MACHO GILA BILA BAWAK KETER INI!!!.. hampessss.... uhuhuhuhu... tapi aku tak leh bayangkan cenggana aku nk bawak keter nih. dah ler aku nih jenis yang meng'heaven'kan keter. ku masih sayang kereta GTi itu. memang le kami desperate nk keter lain yg 4 pintu dan boots yang besar, tapi.... huhuhuhu... memang la keter tuh 4 pintu dan boots nyer bukan setakat boleh isi barang2x yang banyak, kami 4 beranak pon boleh masuk dalam tuh. hahahahahahah... 

Aku dah try bawak keter tuh... hehehhehe... memang ler best, steering power gila, org tengok pon takut sebab body dia gagah perkasa. masalahnyer.... adalah kaki aku tak sampai. seat dah tolak abis ke depan, tapi aku masih berhempas pulas nak tekan clutch tuh.... ari nih dia nk bwk gi bengkel, nak adjust tinggi clutch. kalu tak leh gak, dia nak alter seat bagi panjang ke depan. takpon aku kena pakai terompah kalu bawak keter tuh. last effort, kena pakai batu bata la mcm mr. bean. ek eleh, lawak sangat ler tuh. apesal tak sambung jer kaki aku nih ngan buluh macam pinoccio? tapi aku mnpk ler kesungguhan dia buat itu ini preparekan keter tuh utk aku. weekend lepas memang ler kesian aku tgk housemate aku mengerjakan kereta tuh in order nak make sure bini pertengahan umur kesayangan (dia kategorikan aku awek pertengahan umur? memang mulut tak derk insuranss...)  dia nih selesa dan menerima kereta nostalgia itu seadanya.. jemur panas, sembur febreeze bagai, letak perfume, alas bantal 7-8 bijik.... huhuhuhuhuhu... 

tapi aku rasa, dia (housemate) aku ada agenda lain la... dia ada gak cucuk dgn memberi idea untuk kami pakai jer keter tuh sampai habis, dan baru beli keter baru... sambil tuh boleh kumpul duit 2-3 juta ringgit, dan beli keter yg kami idam2x kan.... hmm... asyik2x dok tanya, what say you? sikit2x what say you.. sikit2x what say you..... amboi... what say you konon... dah tuh? aku ler yg kena bawak keter tuh ke hulu hilir setahun lagi? ha....? oh no......! ntah la.... malas aku nk pikir. baik aku menghabiskan sisa sisa waktu terakhir ngan pakwe kesayangan ku ini... ohh... sadis nye nk berpisah ngan kamu..... 

 



Thursday, March 11, 2010

sumer org sakit

bila sakit baru tahu nikmat sihat. bila kelam kabut baru tahu nikmat tenang. bila dah takder duit baru tau nikmat masa duit banyak. bila busy baru nyesal time banyak masa, tangguh2x kijer. time laptop rosak baru tau nikmat time dia ok. 

ari nih nufail lak selsema teruk. nasib baik pengasuh boleh handle. tapi still rasa bersalaha sbb tak dapat jaga dia.

housemate aku dah start batuk2x sakit kepala. dah kerja mcm askar zaman perang jepun, hujan panas main redah je. aku kalu anak2x demam ok lagi, tapi kalu bapak kepada anak2x ini demam... uhuhuhuhu... dunia akan kiamat. beliau adalah seorang yg jarang sakit, tapi once dah sakit..... manja dan degilnya gedegang. masak aku kalu encik seorang nih demam...

luqman dah sehat dan happy selamba tapi nursery lak tutup dua ari coz penyakit tangan kuku dan mulut tuh.

aku? ntah... takderk perasaan. tido tak cukup?.. layan je la... sakit kepala? layan je la.. serabut ntahapahapa2x? layan je la... stok susu tak ada? layan je la... penat? layan je la.... sumer benda2x ini, kunikmati dengan hati yang tak der perasaan. kalu dah bosan sangat, balik umah, makan jelly kelapa pon sodap..!! takpon makan mr potato sampai nak muntah.. layan je la....

kijer yg tak siap. rindu nak balik kampung yang menebal. gaji pon lambat lai. kalu tak boleh gak shopping tudung munawwarah 8 juta helai, bagi pengubat hati yang tak der perasaan ini. hmmm... layan je la... 

sekarang, sekeliling orang banyak yg ada masalah. ada yg kat sepital, operate itu operate ini, ada yang patah kaki, ada yg kehilangan barang2x dan org yang disayangi, ada yg merana tunggu duit gaji... ada yang baru lepas accident... ada yang dok berdebar tunggu result SPM. hmmmmm

kita merancang Allah pon merancang... aku? tak ada perasaan. 

wahai Allah, kuatkan lah aku dan mereka 2x yang disekeliling ku.

Monday, March 8, 2010

hari wanita sedunia


Hari ini adalah hari wanita sedunia. aku terfikir, kenapa lah tak ada hari lelaki sedunia ekk? macam tak best pon sebut HARI LELAKI SEDUNIA. macam pondan. hehehehhe... tapi kalu hari wanita sedunia, mcm best dan tidak janggal. so, apa xtvt hari ini kot kalu hari ini adalah hari wanita sedunia? sebenornye cam kesian gak kepada lelaki sbb tak derk pon hari lelaki sedunia.

aku cukup tak suka kalu berbincang topik2x yg melibatkan gender. (kalu bincang pon, of course aku akan pro wanita since aku nih pompuan) sapa yg lebih hebat, sapa memerlukan sapa, apa yg lelaki boleh buat, wanita pon buleh buat, apa yg wanita boleh buat lelaki tak boleh buat. konon emo and pms related to wanita, or apa2x lah bab yg melibatkan gender. bagi aku, pompuan dan lelaki, ada peranan memasing, ada kehebatan memasing, ada kelemahan memasing. so, duduk diam2x lah bawak peranan memasing dlm memakmurkan bumi Allah ini. kalu nak buktikan sapa lebih hebat, mcm gaduh pasal telur ngan ayam lah, sapa yg wujud dulu. 

mcm yg baru2x nih, ada org yg bimbang pasal ramai sgt wanita pelopor sektor awam. alasannya, wanita bukanlah pembuat keputusan yang bijak. dah kalu begitu, sedarlah anak2x muda lelaki sekarang, jgn buang masa. saingilah kami. korank nih bukan tak bijak, cuma kurang pandai jer jawab soalan exam. kami nih, tak lah bijak sangat, cuma kami tau cenggana nk jawab soalan exam. sbb tuh kami skor sokmo dlm exam... baguslah 'org itu' luahkan kegusaran hati dia tuh kat media. selain drpd kata kami nih bukan good decision maker, lain yg dia bimbang sbb kami cuti bersalin lama sgt. dah tuh, nk cuti bersalin 15 hari jer ke? ke tak yah cuti bersalin? ke tak yah bersalin? isk.. isk.. isk.. sbb tuh aku tak suka topik nih, dah emo semacam plak. hihihihihi

tapi, aku cukup anti kat org yg konflik diri tak tentu hala, tatau diri sendiri lelaki ke wanita. ataupun siang jadi lelaki, malam jadi wanita. moga2x org2x begini, Allah cepat2x bagi petunjuk yg jelas kat korunk noks.. tak rela mak tengok korang idup tak de hala tuju. katanya mangsa keadaan. hanya org yg senasib ngan korung je yg paham perasaan ko nyah! yelah, dah ko pon bergaul dgn org2x begitu je noks, dah tuh tuduh masyarakat tak terima korung. itu alasan ko je  lah nyah.. cenggana masyarakat tak identify ko mcm alien, dah ko lain dari yg lain.. dah ko yg tak mau berubah.. lantaklah lah noks! mak harap Allah selamatkan kamu...

kan bagus kalu hari ini direkodkan sbg hari cuti umum kepada semua wanita. ke, sumer employee wanita tak yah datang kerja, duduk umah je. so, aku rasa kalu begitulah jadinya, mesti hari ini:

  1. tak jem. . kat atas jln raya, penuh moto jer. dah tentu yg ramai yg bwk keter tuh pompuan.
  2. boss pon mati akal, sbb ramai staff unrecorded leave. dah tentu staffnya ramai ponpuan, kot ada yg lelaki pon, wujud pon mcm machine fax je. time ada fax, berfungsilah mesin itu.
  3. mesti office tak meriah dan ceria. 
  4. kerja mesti banyak tangguh nyer lah. sumer tunggu besok, tunggu staff pompuan balik kerja.
  5. kat jj, giant, tesco or shopping mall penuh pompuan mcm tengahari jumaat.
  6. kaunter2x bank dan pejabat pos mesti tak byk bukak. dah ramai yg kerja front counter nya pompuan. org lelaki setakat jadi despatch and posmen je la.. tapi tak pe, sbb pos ofis and bank mesti tak ramai org nyer. sbb org lelaki mana lah suka uruskan hal2x bil and bank nih. sumer serah kat org pompuan. 
  7. peragut2x ari nih susah nk carik makan. dah pompuan ramai kt umah, so, bilangan mangsa dia kurang lah.
  8. mesti ramai laki2x cuti. sbb jeles bini dia duduk umah, unrecorded leave. takpon, balik kerja awal ari nih... aci potong kuku arr. mesti balik awal nyer..

hmm... so, kepada semua pompuan yang aku kenal. selamat hari wanita. best kan jadi pompuan, org tak kata apa kalu kita pakai kasut pink dan jalan pegang2x tangan...kan? sbb? sbb kita kan pompuan.. kuang kuang kuang!!!



Tuesday, March 2, 2010

muka ketat



udah berminggu x sempat nk update blog. udah berminggu aku hidup dgn muka yang ketat (bak kata housemate aku la). betul aku cakap, lepas boss baik demam je, aku lak yg demam. ada assignment yg dia bagi, yg perlu disiapkan ikut deadline. hmmm.... kije kat sini, kenkadang boleh lenggang kangkong, kengakadang nk lari pon tak cukup tanah. preliminary drawing dah siap, now its time to finish up the detail drawing. huhuhuhuhu.. aku lambat bukan apa, terkial2x nk kick-off ngan CATIA skill aku yg tahap cipan. but after a few exercise plus a good support from the taiko, siap jugak drawing aku... hehehehheheh.... thank you mr. fjd, jasamu dihargai...

dah 2-3 weekend tak dapat kunikmati dgn bahagianya. nasib baik umur masih panjang utk menikmati dan menebus balik waktu utk family yg terpaksa kugunakan utk kije. Luqman kena chicken-pox... uhuhuhuhu.. time nih rasa nyesal sbb tak amik injection before dia kena. pastuh mula lah gabra kot kena kt nufail lak. nk amik injection skang tak bleh since nufail less than 1 year old... susah betul nk educate bebudak kecik nih perihal hygine... lepas explain, explian lagi.. lama2x aku tak tahan gak... kenkadang tanpa sedar keluar gak ayat2x berulang seperti... Luqman.. wash your hand! lap kering2x... luqman, jgn cium adik, jangan pegang adik, jgn ligan tilam adik, biar jer adik main sensorang, jangan dekat adik, jangan garu2x... jangan lap ubat tu... jangan itu.... jangan ini.... isk.. berapa banyak jangan da... mesti dia tensyen sbb sumer benda tak leh buat... hmmm... org kata, incubation period utk chicken pox is 2 weeks. time nih (hari ke 8-14) adalah prime time utk dia merebak kat org lain. so, we should not expose them to others. tp kalu ada org nk tolong jaga anak kita senang la... ini berapa hari nk cuti, nk seperate ngan adik lagi... nursery dah tentu tentu reject punye.. takkan nk pos balik kg kot... hmmm... 

idea tgh banyak nk update kat blog nih. perihal susu ibu, perihal cloth diapers, perihal jutawan senyap, perihal upin ipin dan ayah pin, prihal kereta yg tidak terjual, perihal jogging jogging and jogging dan banyak hal lagi... uhuhhu... tp cukup la utk entry kali nih. aku nk kemas office dulu. semalam bwk luqman dtg office, so, office dah bertukar mcm office dia. aku serik dah nk bawak dia mai sini... seksa ooo... sumer dia conquer... baik aku cuti jer jaga dia kt umah...

tapi for ari nih, ayah pin nyer cuti... itupun payah nk mintak housemate cuti. tak pe bang, kalu awak cuti sehari ari nih pon, malaysia takkan kena serang pon. orang2x besar di atas sana still banyak masa nk main golf ari nih... kereta kebal pon tak berkarat de... ransom2x tuh pon takkan expirednya, kot kalu sehari awak bercuti.. hehehhehehe 

afundi nufail.... bong! bong!



**notakaki: tak yah afundi nufail dah... sob.. sob.. undian telah ditutup. nufail tidak kalah, cuma dia tidak menang je kali ini. hihihihihih...

afundi nufail!!


how to?:

http://www.majalahpama.com.my/

click on 'bonus' tab

next, click on 'Mengundi peserta BAYI BULAN INI'

and cariklah, baby nama IZZ IMAN NUFAIL.

kenapa kena undi nufail? sbb kalu nufail jadi cover mag. PA & MA, abi nufail akan belanja tudung munaww kat ibu nufail... apa salahnyer tolong kenkawan.. ekk.. ekkk.. ekkk