Monday, February 8, 2010

kelajuan boleh membunuh

ps: entry yang penuh emosi (katanama 'saya' digunakan untuk menyelitkan unsur kesopanan dan kesusilaan)

pepagi nih, satu keter dah buat saya hangin. kat blakang keter dia ada tertampal satu sticker 'KELAJUAN BOLEH MEMBUNUH!'. ok fine. I have no problem with that. tapi, dia tau tak yang KE'SLOW'AN JUGA BOLEH MEMBUNUH. mana taknyer, saya rasa cam nak bunuh jerk dia bila bawak 60km/h, duduk lane kanan, bersantai gila time org tgh rushing pepagi buta dari rawang nk pegi ke gombak! 

encik, apa masalah awak? kot awak kijer kt company bapak awak pon, sila duduk di lane kiri  dan biarkan ibu2x yg superman pepagi nih rushing utk punctual ke tpt kijer kerana selain cemerlang di rumah, kami juga cemerlang di tempat kijer. dah ler buang puting rokok selamba, keter laju pon bawak slow, tahukah encik perbuatan encik tuh telah mnjatuhkan maruah keter encik sendirik.??? ingin sy katakan di sini, steam roll tuh pon boleh respect org, sedor diri duduk di tepi kalu di jalan raya. where is your brain?

isk, kalu ikut hati saya yg membara nih, mau je saya hempuk kepala encik dgn helmet secara bertalu2x. tak pun, tikam encik bertubi2x supaya encik dan kereta encik itu tidak lagi menyusahkan saya dan pemandu2x lain. kalu nk lagi gempak, sy boleh mintak housemate sy seludup keluar sedikit C4, dan letupakn encik bersama kereta encik tuh secara berhemah. saya tak kesah encik nk bawak kete 10km/h pon, itu hak encik, road tax encik bayar, hutang keter itu encik yg bayar, minyak keter encik pon, bukan di bawah tanggungan saya, tp tolong lah respect org sedikit. kot tamau tolong, jgn lah menyusahkan org lain. encik oh encik, where is your brain?

skang encik tau kan yang bukan kelajuan jer boleh membunuh, keslowan juga boleh membunuh!

sekian terima kasut. 

Monday, February 1, 2010

penangan longan kering


last week boss cuti. this week sy rasa dia dh ok. apebila perkara sebegini berlaku, sbg pekerja yang handal, sudah sy dpt jangka yg kerja akan selambak dilambakkan kpd sy hari ini. besides, my buddy sudah cuti bersalin, so, I need to cover her for two months. gila babas mau monitor dua puluh lebih lab di samping tech staff yg sepuluh itu. in management, even sehandal mana pun anda, nisbah terbaik seorg supervisor vs staff di bwh seliaan hanyalah 1:5@6. barulah organization itu akan stabil and efficient. hopefully everything will go smooth since i'he promised my buddy to take care of those labs dgn penuh kasih sayang. uhuhuhuhuhu..

skang sy tidak takut lag kpd stress! selain sudah agak bijak mengisolate hati, emosi and akal (penangan friday talk ustazah roslina perihal suara hati, suara akal & suara emosi) sy juga sudah menemui booster yg hebat utk increase EBM sy. alhamdulillah, sy harap ia berkesan kpd body sy bukan utk sementara. b4 this, I struggle even to get 4 oz, forcing my body to produce more milk, but know it turns upside down. skang sy dgn selamba dpt collec 7-9 oz per pumping session. apa rahsianya? sy pon tatau, but I can share you what has happend for this two weeks.

Early january, I express today for tomorrow's supply. very critical, but juz ignore it and go with the flow since when I asked around, it happened to most of my friend. time tuh sy constant ngan air fernugreek, tp cam tak de kesan. Then, mrs plain-june bg saya pil fernugreek. alhamdulillah, pil itu menjadi booster. sy rasa dgn pengambilan yg betul dan dose yg tepat, ia membantu. cenggana nk tau dose kita tuh dh cukup? hehehheh.. nnt kita nyer peluh or urine or kentut (hahahhhaah) akan bau semacam. bau cenggana? hehheheh, susah nk citer, tp ala, dah badan kita, kita tau la... kan? kan? kan? 

so, bila dh cukup dose, stop la amik fernugreek. this one tak leh amik for a long period sbb takut effect kt kidney lak (pengambilan rempah ratus yg berlebihan).. then, kebetulan tesco rawang baru ada jual dried longan. sy pon apa lagi, terasa sgt teruja utk try dan alhamdulillah, hasilnya sgt wala!. since sy seorg working mother yg sgt bz and time less campur kenkadang malas, sy masak longan sebelanga (stock utk seminggu), simpan dlm peti ais. time nk minum kang, amik 1/2 sudu gula, masuk dlm air panas, then campur la air longan itu. kalu nk buat sejuk, tmbah lah ais. tp dgn mengkonsider perut yg semakin menebal ini, ais diketepikan buat masa ini. sy amik 2x sehari jer, pg and mlm. hasilnya..... uhuhuhuhuhu... cuba dulu, baru tau!!!

skang sy tgh pulun kumpul stock, maintain lg pumping session, but need extra storage bag since amount pon dah tambah... al-hamdulillah...  dgn jarak umah ke tesco yg tak smpi sepelaung itu, ku boleh kerahkan housemate bila2x masa shj utk mendapatkannya.... huhuhuhu. so, selamat mencuba. tp jgn lupa, sume dgn izin dari Dia... 

The fruit is edible, extremely sweet, juicy and succulent in superior agricultural varieties, and apart from ingested fresh, is also often used in East Asian soups, snacks, desserts, and sweet-and-sour foods, either fresh or dried, sometimes canned with syrup in supermarkets.

Dried longan, called guìyuán (桂圆) in Chinese, are often used in Chinese cuisine and Chinese sweet dessert soups. In Chinese food therapy and herbal medicine, it is believed to have an effect on relaxation. In contrast with the fresh fruit, which is juicy and white, the flesh of dried longans is dark brown to almost black. In Chinese medicine the longan, much like the lychee, is thought to give internal "heat" (上火).