Friday, November 20, 2009

haaa... dah jumaat?


Haaah!??!! dah jumaat (heheheeh.. buat2x terkejut laks)...
  1. Hmmm... tinggal next week je lagi nk prepare utk mr wind tunnel.
  2. Hmm.. apa lagi la akan jadi next week...? (boss.. oo boss... nk tukar apa2x, biar awal2x sket. kang ada yg kena qurban kang...).
  3. Hmm.... nak balik kg tak raya minggu depan nihh..? 
  4. Hmmm... boleh ke kami cuti raya lama2x nih...?
  5. Hmm.... apa2x pon...housemate saya balik ari ini. yay!

Thursday, November 19, 2009

makcik menjadi super saiyya!

Semalam amik cuti. baby sitter mintak cuti coz anto family dia gi mekah. So, terpaksa la aku relakan coz dia pun x pernah berkira kalu jaga anak aku selama ini. demam ke, cirit birit ke, lewat ke.... dia ok jer sume.  

Even half of my mind dkt wind tunnel nyer launching, tp kaki dan tangan giat buat housekeeping. maklumla, ortromen # 2 dah ada attemp nk merangkak. Gigi dh tumbuh 2 batang. mak aii, depa nih mmg cepat, or aku yg lambat follow depa nya growth? besides, amik peluang gak stable kn balik schedule expressing milk yg terganggu sejak 2 menjak ini. Stock mmg merudum, tp malas nk citer. yg penting kena express constantly sokmo even susu x byk (reason: supply & demand theory)

Mlm td, masa tgh dok elok gayut ngan mak sambil susukan nufail, tetiba.. PRANG!!!.. pasu bunga makcik yg tingginya > dr Luqman jatuh berkecai punah ranah bincai spt hati den yg retak ini. anakku...!!!!! dia try nk masukkan vacuum dia dlm pasu tuh.! Dia terus freeze smbil mata terbeliak terkejut + takut.  tetiba terus aku rasa nk bertukar jadi super saiyya. rasa mcm darah naik ke langit melalui ubun2x nih.. x smpt aku nak keluarkan bunyi halilintar, dgr suara mak den tanya bunyi apa...? . "pasu s'wak kite pecaaaaaaaaaaaahhhh!!!!" Dan dan tuh gak dia suruh aku mengucap panjang.. hehehhheee.. (mak aku tau cenggana aku marah kalu org rosakkan barang aku)

Nasib baik ada lagi nano kewarasan dlm otak nih. kalu idak, mau lunyai ortromen tuh kena fire ngan super saiyya nih. nasib gak mak den ado bg penawar (dia selalu muncul di saat aku hilang waras). Pasu tuh mmg la dr s'wak je, harga tak ler ribu riban. tp aku suka pasu tuh. corak dia unik, aku beli pon time Luqman tak wujud lg dlm dunia nih. dah le berebut ngan sorg akak time kt kedai pasu tuh, smpi muncung2x akak tuh bebel kt aku. pedulik hapa aku, yg penting aku dpt. sbb aku SUKA pasu itu... SUKA dan SAYANG sgt... mengah2x angkut dr airpot ke airpot sbb saiz dia bila dh packing sama besor ngan aku... 2x pindah rumah, ku make sure dia selamat tanpa tersumbing sedikit pon.. 

Lama gak ku amik masa nk cool semlm. smpi housemate yg menalipon pon abis kena marah ngan aku. tp bila sumer dh kemas and luqman tertidur dlm ketakutan, baru aku terpikir. hmm, aku nih tak cukup sabar lagi. belum cukup terlatih lagi jiwa dan otak aku nih dlm handle temper. Susahnya melembutkan hati utk redha.  But another side of me said kira ok la aku tak cuit pon luqman tuh. dia takut sbb aku diam je lepas dia pecahkan pasu tuh. aku diam sbb aku tgh kawal diri aku. aku frust sbb tgk pasu tuh jatuh dan berkecai depan mata tanpa sempat aku buat apa2x. kalu aku tak susukan nufail time tuh, aku rasa sempat aku lari dan selamtkan dia... hmmm... what to do.. dan aku sedih, sbb aku tak rasa pasu tuh dapat di ganti.... even boleh beli yg baru yg lagi mahal dan besor dan lawa, tp ku tetap SUKA pasu tu... itulah, bila hati dah SUKA....




Tuesday, November 17, 2009

aduii... sakit kepala...

Aduiii... sakit kepalo den. Jumaat petang boss besar tlh meletupkan keadaan. boss sederhana besar dan boss kecik hanya angguk2x tanpa geleng2x... plan yg dh dirancangkan kena tukar almost 90%. hanya ada 8 hari bekerja je lagi.. !!!! 

Den kt umah time weekend mcm hampeh. dok pikir cenggana nk buat utk merealisasikan kehendak boss besar. boss besar ni pon 1, mementang dia cover boss agak besar, sumer benda CAN DO! ANY PROBLEM, U FIND A SOLUTION. THAT'S YOUR JOB. ye lah, yelah, den tau la.. tp dgn plan lama dh halfway jln, masa pun x byk, and kena wat rennovation bagai, cenggana aku tak sakit kapla.  

Semlm meeting, panggil sumer bos2x kecik, elok pulak depa dlm meeting ngan boss besar. sebelum nih, aku & the geng yg mencacai nih, ke hulu ke hilir mintak guide & kerjasama. semlm sumer org ku nmpak hipokrit smpai ku rasa mcm nk terajang satu makhluk tuh... hehehhhe, nasib baik Allah bg kaki aku pendek, kalu tak ada org mkn kasut BATA aku nih. heehheheehe...

Dah lama aku tak sakit kapla mcm nih. Last sekali time kat CTRM dulu, bila byk panel kena scrap and NCR. Tp time tuh, penat kijer, den blk umah smbil pecut keter + layan lagu OAG kua2t2x, dh boleh ilang tensen dah. umah kt tmn merdeka je, tp sanggup tuh pegi balik ikut ayer keroh sbb saja jenjalan nk ilang tensen. tp skang mana boleh... ada 2 anak kicik oo... tp Allah bg ilang tensen kot lain plak. tgk muka depa, gelak2x sikit ngan depa, ilang sakit kepala... You know why? because they are so beautiful.. they are so sincere.. they are so comeeeeeeeeeeeellll.... (tak kesah la anak sapa, warna kulit and paras rupa, anak2x kecil are very sweett..) 
 

Friday, November 13, 2009

Friday comes again...

Time flies very fast this week. I am extremely buzy (ayat exaggerate.. hehehhe..) with the tunnel launching which finally decided to be on the 1st december. (apo akan jadi ngan cuti rayo haji den and the kenkawan komiti denn?) Tak sedar and tak sempat nk excited bila tiba hari Jumaat. 

Today, my other half will coming back from Ipoh. Not so excited since I knew after Friday, there will be Sunday, and he will be leaving again. Huh! but at least, for the weekend, I'll get other half of myself back. Get back other half of my time, other half of my happiness and maybe other half of my soul and spirit. Being the weekend husband and wife taught me the meaning of APPRECIATION. baru ku sedar kewujudan 'dia' mewujudkan satu suasana yg tak leh nk didescribe. even, kenkadang wujudnya dia hanya terbongkang di sofa, berhibernasi dgn hanya perutnya bekerja mendigest segala yg di telan sebelumnya. hahahahah... keadaanya berbeza, with he is around (even with stand by mode :))  compared to when he is not around. arghh..  susah den nak cakap ah..

I can't imagine myself if I am gonna lose him forever. When the time comes, of course we need to be separated. Tak kesah le sapa mati dulu.. Mesti banyak benda yang 'hilang'. Now I think I can  understand how my mom feels when I lost my dad forever 18 yrs ago.  Now I understand why she still keep some of my dad's stuff and take a very good care of it.  

But 1 thing still can't understand, how people get re-married so fast after the partner is passed away. Do they need to complete the 'other half' issues by getting married again? Regardless the gender, do they really understand the word faith? sentimental value? sweet memory? By getting married again, do we really fill the emptiness of the 'other half'?... 

  bila kawen kita menjadi 1 = 1/2 + 1/2

  bila sorang mati, kita akan jadi 1 - 1/2 = 1/2

  bila kawen lagi, adakah dia akan serupa dgn 1 = 1/2 + 1/2 di atas?

  adakah sebelum kawen kita adalah 1/2 atau 1?

  hmm.. anyone can answer me..?

 



Monday, November 9, 2009

it's a responsibility... it's a commitment!


weekend lepas, somebody-close-to-me asked: "apesal hang beria benor nk susahkan diri.. susah payah pakaikan anak cd.. fully breastfeed bagai. campur je la.. kalu susu banyak takper, nih susah payah nak buat tuh buat nih nk bagi banyak susu... laki dah le balik wikend je, maid tak dak. byk kije nk kena buat tuh... smpi stress2x.. tak susah ke? hang tak mampu sgt ke..?"  

For the 1 st few second, aku cam terkasima ngan soalan tuh. perlu ke aku menjawab soalan ini. direct to the question soklan dia nih. tau la laki dia kaya dari laki aku.. hehehehehh.  Tp bila aku rasa soalan dia nih mcm best je utk di jawab, so aku explain la kat dia apa yg termampu..

Actually i have my own reason for the both. Fully breastfeeding bukan soal nk jimat duit. It is an instinct as a mother to provide the best utk anak2x aku. I have failed to fully breastfeed Luqman before. So, while pregnant to Nufail, selain membulatkan diri, aku membulatkan jugak tekadku utk exclusively breastfeed nufail. but i failed also for the 1st few hours sbb misi yg sambut dia x bg jumpa nufail. katanya paed nk check dulu, ensure the baby is fine. The 1st night at hospital pon aku x tido ngan dia, so kat spital dia di beri gak susu tin. mooo.. moo.. (itu adalah bunyi ibu lembu.ok). So, Nufail nih tak consider exclusive breastfeed sbb dia pernah minum susu tin + air masak even utk sekejap. 

Lagipon dlm Surah Luqman and alBaqarah ada mention pasal penyusuan selama 2 tahun. aku tak reti nk tafsirkan ayat nih. Tapi sefaham aku, berilah susu yg terbaik utk anak selama dua tahun, dan susu apakah yg terbaik itu? SUSU IBU lahh...!! Mampu tak mampu... kita kenalah usaha. Ikut pendapat aku, ibu yg ada AIDS je yg tak bleh bagi susu kat anak. Dan aku rasa, SEMUA perempuan yg menjadi ibu, Allah dah pakejkan dia ngan organ / hormon / kalenjar / etc bla.. bla..  yg boleh keluarkan susu.  Soalnya NAK ke TAK NAK? kalu nak, you have to do something la kalu susu kurang, kena carik masa lah kalu masa tak der, kena belajar lah kalu tak pandai.. it is a commitment. keputusan di tangan kita..

Susu ibu is a gift. kalu baca pasal susu nih, rasa mcm nak meleleh air mata. Nutrient yang Allah design dlm susu nih, berubah ikut umur anak kita. kalu perasan, susu tin ada by age kan? Umur 0-12 bulan, step 1, 12 - 24 bln - step 2, pastuh utk 2 yrs old smpai 4 yrs old bla.. bla.. tp susu ibu tak. kompisisinya akan berubah sesuai ngan anak kita. Scientist tak leh tiru yang nih!! Yang lain sume org tau pasal kolustrum, immune system, ubat sakit mata dan bannnnnnyakkkkkk lagi dan lagi dan lagi.

Lagi satu, anak yg minum susu ibu lagi terjalin ikatan hatinya dgn ibu. dengar cakap, lembut hati dan lebih senang di bentuk emosinya. ini orang cakap lah.. aku belum ada pengalaman yg nih... tp logicnya mcm ada. ye lah, sbg ibu yg bekerja, kita tak leh 100% ngan anak. apa lagi bila depa dah sekolah dan makin besar. so, harap2xnya, ikatan inilah yg boleh meneguh iman dan jiwanya supaya dia boleh jujur jaga dirinya, dgn Allah, dan dgn kita sbg ibu dia. bukannya solat time ibu ada je, atau buat baik time depan org je...

Pasal cd lak... hik hik hik... yang nih aku tak leh tipu. faktor duit jadi no 1. Tapi itu hanyalah motivasi utk start je. bila lama2x explore pasal cd nih, baru aku tau pasal pencemaran, pasal bahan kimia dlm pampers yg ada effect kt sistem reproductive anak, pasala allergic dan lain2x..

hmm.. lepas explain kat kawan aku tu, dia senyap je. aku tau dia tau sumer benda tuh. tp yg dia tanya lagi apasal??. aku tak harap pon dia akan follow aku. itu jawapan aku. it's my life, it's my decision. I am not saying that I am the best. I am not succeed yet... mak cik baru start je.. Tensen mmg la tensen. Susah mmg la susah. But it just a matter of management. and of course kena rajin..  

Pastu dia tanya lagi.. Kenapa aku buat skang? tak bleh tangguh ke tunggu laki aku balik. Hm... benda baik tak leh tunggu baii.. untuk susu badan, the answer is NO! mana buleh tunggu. housemate aku habis course january. time tuh nufail dah 6 bulan. dah tak der makna dah..! pasal cd lak, saja la aku getik dan challenge diri aku nih. lagipon aku takut aku tak berpeluang je nk provide yg terbaik. mana tau kot umur aku pendek, bila housemate aku kwen lain, buleh la dia tarbiyyah kan pompuan itu (hehhehe.. mcm marah jer..) utk contohi aku. so, dia akan tau bahwa akulah ibu yg terbaik untuk anak2x nya.. (so, pompuan tuh mesti jelesnya) hahahahahhahaha...  - isk.. apa aku merepek nih?.. ngeh ngeh ngeh...


Bencinta

Benarkan ku 'tuk berbicara...
Bicara terus ke hati mu.. Hati mu..
Hati yang penuh rasa ragu
Jangan terus pergi
Tanpa mendengar ku
Mungkin mudah
Untuk kau terus berlalu
Nanti dulu
Berikanlah waktu
Untuk aku, untuk kamu

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Lidah kelu sedangkan aku
Mahu kau tahu
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Ke tepi lihat ku berlalu
Pasti itu yang terbaik untuk ku
Tiada lagi mahu ku tahu
Tentang hidup kamu
Tentang mati kamu
Aku tahu
Engkau tahu apa yang mata ku tahu
Apa yang kau tunggu
Mahu aku buka pintu?

Ingatkah lagi waktu kau bersama ku
Kaku aku melihat mu
Sedang aku mahu kau tahu
Dengar kata ku
Aku cinta pada mu
Benci pada mu
Cinta pada mu

Sakitnya aku
Membenci kamu
Sakit lagi mencintai mu
Dan aku pergi
Tapi kembali
Benci aku mencintai diri mu
Ku benci... Kamu
Ku cinta... Kamu

Friday, November 6, 2009

den dah tukar IC

pak mentuo den org gemencheh, nogori sembilan. sbb den dah kawen ngan anak dio, terpakso la den sokong nogori semilan mlm esok. smpai habis final mesia nih, ic den ic nogori. kerabat sebelah den banyak yg pro klantan, tp den nak gak nogori yg monang. den bukan apo, den suko tgk makhluk hensem sebelah nih ha main bola. dah ler lawa, terror la pulok. den appriciate bakat dan kemanisan dio. 

anak2x den mlm besok di jadualkan tido awal. den nak layan bola ngan housemate den. tapi yg den malas nyo, kalu den layan bola, den buleh lagi layan lipat baju, basuh baju, gosok baju, basuh pinggan, jahit baju bagai. tapi kalu dio layan bola, sumo bendo dah tak leh dibuek. terbongkang atas sofa ngadap tv. apo punyo makhluk daa... tak adil bagi den. takpo, nasib baik si aidil ado, kira adil la tu...

den memang suko tgk match bola. cumo maso jo kenkadang tak ado. sumo match den suko. bola ko, hoki ko, netball ko, pendek kato sumo yg lawan2x nih den layan yo. lagi suko kalu ado geng... lagi den layan. dulu maso bercinto, den suko dating kat padang hoki. maso dating, den layan mato tgk satu brader tgh training hoki. pakwo tak jadi den tuh tak sodar pon. kalu idok, mau den keno sosah dek beliau. hehehhhe.. sengal sungguh den maso tuh. tuh maso dulu, maso den sengal. time nih, den tak tgk atlet lain dah, den layan housemate den jo.. suko tgk dio main tennis ahh.. terjatuh cinto den laie dan laie... huhuhuuhuhu.. 



Thursday, November 5, 2009

Akak pink datang ari nih..


Ari nih Akak Pink datang ke IIU Educare untuk visit and katanya ada bg cek. ini projek PERMATA la ni.. bagus la... tp yg x bagusnya, dia dtg kul 4. so, parents kena amik anak either before 3 or after 5.45... mak aii!! den tak sanggup tunggu smpi 5.45, dah le jalan KL-Rawang jem sbb tanah runtuh ari tuh. dah kena amik si abang before 3. isk, tak sesuai langsung nk bawak dia ke workshop nih... byk benda menarik dan bahaya... dah le dia takut dengor bunyi wind tunnel. aku pernah bwk sekali, dia punya melalak, yo yo 'o je bila dgr bunyi fan tuh.. adeih.. hopefully tak der unschedule run ari nih.. kalu tak, masalah den... 

Itu ler, org besar2x (eh, org2x besar ke.. org besar2x..?) nih, kita lak kena ikut time depa kalu nk buat apa2x majlis. sama cam launching wind tunnel nih. nk dapatkan si khalid N tuh, sangat la susah.. dah booking elok2x, kena carass lak ngan event kroni dia... dah kena re-schedule... ingat kita x de kije lain lagi ke... isk, nk kena finalize gak date and time. kalu x cenggana nk invite org lain. takkan menteri ngan bodyguard dia je dtg majlis perasmian. tensen aku... banner tak print lagi, mana nk gantung bunting lagi, nk buat itu, nk buat ini. tp sumer hold sbb tak confirm time je lagi ngan dia nih... Kalu lah wind tunnel nih bapak den yg punyo, den jemput tok imam kampung jer bacakan doa selamat... confirm tok imam free sokmo, tak susah2x nak booking bagai. heheheheh

Maka dengan ini, den berikrar, kalu lah den jadi wanita pertama negara suatu hari nanti, (angan2x nih adalah kalah angan2x pak pandir... hihihihih)..  den akan pastikan, den tidak akan menyusahkan parents2x yang lain... den akan ikut jo office hour... so, kenkawan di luar sana, marilah kita gulingkan pak najib sekarang, dan lantiklah laki den sebagai PM! hahahahahahahh..

Wednesday, November 4, 2009

Tahukah anda...

Tahukah anda bahawa lampin pakai buang (dd) mengambil masa sehingga 500 thn utk dilupuskan & merupakan sumber pencemaran terbesar di dunia sedangkan hanya 5% populasi dunia yg menggunakannya?

Tahukah anda bayi yang memakai cloth diapers (cd) lebih cepat belajar latihan ke tandas berbanding bayi yang memakai DD?

Sebenarnya, sy pon baru tahu. heheheh

Honestly, issue alam sekitar jatuh #2. The main reason why I am towards zero dd adalah kerana sgt ngeri ketika membeli dd yg byk setiap bulan. I have two sons. Each consume 3 bag dd permonth. (M size = 80pcs x 3 bag = 240pcs = RM37 x 3 = RM111) (XL size = 60pcs x 3 bag = 180pcs = RM37 x 3 = RM111). Dah 2 ratus lebih. Troli penuh ngan dd jer..  itupun sbb sy pakai dd yg sederhana mahalnya. Kan ker bagus kalu duit tuh saya buleh guna untuk beli tudung munawwarah ittew? hehehehhehhe...

So, my progress towards zero dd is very ok, cuma tak cukup cd la, coz baru ada 5. For those yg tak ada idea on how to manage cd, you can refer here. 

Dan sapa nk tgk sample pon buleh, sy boleh bawakkan. we share the knowledge, ok. Saya beli dari dia ini, nama dia yati. (ini bukan promosi, sekadar berkongsi) Sesapa nk mintak sy tolong belikan buleh, tak yah bayar duit pos. And one more, setakat ini, yati jer yg bagi price yg murah untuk Lunatots.

Why Lunatots?

  1. Dia jer yg ada size smpai XL.
  2. The material is very very different..
  3. Saya tgh carik lagi kelebihan Lunatots ini... huahuahua

I am still comparing the Lunatots brand with others. Once I got the info, I will share with all of you out there.. Sesapa yg tau harga Lunatots yg lagi murah, please tell me. hahahhaha...!

ps: entry aku kali ini agak semenggah kerana aku baru menuntut dari ayu cenggana nk buat blog yang lawa dan canggih manggih bagai. kredit to ayu!!