Friday, October 30, 2009

today is Friday


Yupp.. Today is Friday. So what..? Isk, byk significantnya Friday to me... Antaranya ialah...

1. Hari ni saya pakai baju kurung (yg aku rasa chantekk).. hahah!
2. Housemate saya is coming back today.
3. So, mlm ni saya buleh lepak tgk Nur Kasih dgn rilek sambil menjiwai watak Aidil yg sememangnyer seperti jejaka rebutan Malaya gitu..
4. Anak2x lepak ngan Abi mlm ni ok? Ibu nak bersepat ronggeng depan TV sambil mkm sundae coklat. Jangan ganggu!!!
5. Mlm ni buleh rilek. x yah masak, x yah strile bekas susu, x yah defrost frozen EBM, x yah buat ice cubes, x yah kalut nk kemas beg nk gi nursery, boleh tido lewat, bangun lewat, x yah pujuk Luq tido awal, x yah bagi kucing makan, x yah bg ikan makan, x yah bg lobster makan, x yah tunggu housemate talipon...
6. Ada org akan assist saya berdobi dan mencuci cloth diapers nufail. (or tolong buat sepenuhnya.. hiks! mithali sungguh awak..)
7. Ada org akan tolong buang sampah, sapukan laman dan siram pokok bunga. Tolong mop simen depan sekali yer... saya tak sempat ler... hiksss.. (lagi sekali mithali la awak..
8. Dan... mlm ni akan ada org buleh tolong urut belakang, pinggang, bahu and kaki saya yang sgt letih dan penat ini.......... huhuhuhu (sgt mithali ini...)

sumer nyer kerana.. HARI INI ADALAH JUMAAT! and he is coming back today....

ps:.. itu adalah gambar luqman yang happy selepas 3 hari menjengah dunia..

Thursday, October 29, 2009

me and myself




Alhamdulillah... anak2x dah makin sihat. happy makcik. even aku plak yg rasa nk demam. takper.. takper.. ari nih khamis, besok housemate balik, ari sabtu kang, aku demam ler betul2x... hehehhehe.. boleh manja2x.. (ya ka..?)..

malas dah aku nk menstresskan diri aku. skang aku nak happy. nak happy. kot aku stress tunggang terbalik pon, bukannya keadaan boleh berubah kan? HE STILL NEED TO BE AWAY FOR ANOTHER TWO MONTHS. so, nak tak nak, aku kena idup jugak ler kan..?

skang pun, time table aku dah ok dah. milk supply dah ok balik (terima kasih mdm fenugreek). aku pon makin terrorr me'manage' 2 ortromen serentak, dah boleh adjust dah pon. percubaan dengan cloth diapers pon ok... (ku mahu beli lagi 5... 'towards zero disposable diapers!'.. ). mood nak kerja dh datang balik. actually ada misteri berlaku 2-3 ari nih.. bila aku stress, wind tunnel aku stress... itu yg selalu bg reading ke laut tuh... isk, hormon kami berkaitan kah..? kah..? apakahh..?

ape pon, sumer dah makin ok. so, sebagai hadiah untuk diri kusendiri, ku dedicate lagu ini untk diriku.. dengan ucapan.. "aku sayang kamu"... thee... thee... thee

Yasin – Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan

Nur kasih
Nur kasih

Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan
Dalam maya kesamaran

Nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Ooo kasih
Nur kasih
Oh nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Nur nur ya nur kasih
Nur ya nur kasih
Nur nur kasih
Nur kasih

Wednesday, October 28, 2009

Aku hanya mampu sujud


Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud

Jika direnung kembali
Diari kehidupan
Pelbagai halangan kutempuh penuh cabaran
Tiada satupun ku hadapi dengan senang dan
Tiada satupun ku hadapi dengan tenang

Tapi ku bersyukur
Di saat ku murung
Ku rumus impian dalam kedua telapak tangan
Semangat yang dah luntur
Harapan yang dah terkubur
Diberi arah tuk ku teruskan

Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud……

Hanya mampu sujud…..

Pernah kulihat mereka
Yang hilang segalanya
Insan yang tersayang
Atau harta benda
Pancaroba bencana juga malapetaka
Adalah sebahagian ujian dunia

Di sebalik kesusahan
Tidak letih mengerti erti kesenangan
Harusku akur dengan apa yang telah dikurnia
Barangkali esok semua berubah

Janganlah kita melupakanNya
Ketika langit cerah bersinar
Janganlah kita melupakanNya
Ketika langit mendung tak bercahaya

Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud……


Sehari dua nih, byk air mata yg tumpah. keter rosak, kena kuarkan duit yg byk utk repair. duit tuh aku nk beli mesin basuh! huwaaa... dua2x anak demam, aku pon nk join demam sekali. pokai! wind tunnel pon semlm bg reading yg 'ke laut', byk kijer lain gak nk kena buat selain troubleshoot dia. workload banyak, homeload banyak, smpai aku dah letih nak letih...

bila dipikir balik, tak ler hebat sgt dugaan nih. ada lg org lain yg diduga lagi hebat dari aku. sapa lah aku nk merungut, sumer dari Dia. susahnya nk pujuk hati dan akal ini utk redha. aku tatau nk wat apa... aku hanya mampu sujud.

Friday, October 23, 2009

i am late!!!


since jadi 'ibu tinggal'.. (heheheh.. ibu yg ditinggalkan untuk sementara), almost everyday aku time in after 8.00am. tapi yg lagi teruk lebih dr 8.30am.. Late! aku pon tatau.. aku bangun kul 5.30am, lambat gak... bangun kul 6 pagi, mmg dah sah sah akan lambat. ari nih dah siap chantek bagai ngan stokin sumer, tetiba... "ibu, aman yak yak"... arghhh!!!! time nih ker dia nak membuang? dah ler pepagi bercinta nk masuk bilik air, bukak pampers, mandi, sikat rambut... adess. dah siap bersih abangnya, adik yg sudah kenyang, tetiba nak susu lagi... hmm, aku tak leh la kalu anak nk susu, so, stop la kejap bg dia kenyang... dah elok sumer dok dlm keter, time angkut beg bagai, tetiba ice box coleman aku terbalik.. berdebush! keluar sumer ice cubes + tupperware susu... uhuhuhuhu.. rasa cam nak nangis. nasib baik ada cubes exra dlm peti ais. nasib gak susu tak tumpah, kalu dak, mau gantung diri aku.

so, my dear housemate, kalu abg balik petang nih, hati2x ! di depan sliding door akan ada lopak air.. jangan jatuh, tau..! kalu baik, tolong lah cucikan sebelum our oltromen landing kt umah petang nih... please, tolong ek, saya x sempat nak lap...

Thursday, October 22, 2009

aku dan kesibukanku



aku sibuk.

sibuk ngan kerja.
wind tunnel nak di'cukur jambul'kan disember nih. kalu jadi la... kitorg nk wat launching. malklumla, antara asset university yg mahal dan terbaik dlm kategorinya.. (hehehhehe.... makcik x kan lupo ayat nih).. event dah dibayangkan berdegang2x siap ngan pak menteri bagai.. tapi budget ciput je... cenggana makcik and the gang nk wat kijer?... studentnyer test pon nk kena layan gak. kalu idak, cenggana nk tambah ilmu di dada? dh ler nk hafal formula pon aku benak. mmg dah tak rebung lagi, gelap benor hatinyer. kena kurangkan makan kepala ikan lepas nih..

sibuk ngan anak demam.
so, bila anak sibuk demam, aku sibuk bwk dia ke klinik, sibuk jaga dia, sibuk tak cukup tido dan lain2x yg sewaktu. Luqman asyk demam je sejak sebulan housemate ku di Ipoh. dia kalu ngigau je, sebut nama abi dia... so, lepas nih aku rasa kena guna gak petua org tua2x yg kena amik kain/baju yg bapak dia pakai, jadikkan alas tido. aku x berapa suka sgt petua nih... membanyakkan kije aku je kemas katil. tak bleh ke guna bantal bapak dia ke, selimut bapak dia ke, or cadar yg bapak dia tido je,,? tak leh membazir sgt tenaga aku. dah ler luqman suka bawak tido toys dia. merepek meraban je, siap ngan sticker ben-10, kenkadang kettle air, vacuum yg rosak, sumer benda yg dikira 'toys' luqman, sume nk bwk tido sekali.

sibuk simpan stock EBM.
aku kena curik EBM aku sendirik dr anak aku. kena tido lewat skit dan bangun awal sket, so that aku boleh express and simpan stock. dlm kepala aku skang nih tak de benda lain dah, tumpuannya 95% kpd stock EBM. nak pam, nak simpan, nak pam, nak simpan. ke hulu ke hilir bwk pam... hehehheehhe...

tapi, aku ada project baru. project apa? refer la gambo di atas.. tapi, malas nk citer skang. tunggu berjaya dulu.. heheheheh

Wednesday, October 7, 2009

nearly 100 days..

huhuhuhuhuu...
dah hampir 100 hari ++ aku susukan nufail exclusively. now i realized that my supply is decreasing? why..? why...? why...? adakah kerana..




aku tak cukup makan?.....
- hmm... tidak, selera makan ku membuak2x..
aku pressure bila housemate tak ada?
- hmmm.. mungkin ya..
aku pindah office yg tidak beraircon?
- hmm.. mungkin ya... mungkin tidak...
aku buzy hingga lupa minum air yang banyak?
- hmm.. mungkin ya...
nufail telah mengupgrade isipadu perutnya lalu minum dgn lebih byk?....
- hmm tidak... coz aku supply sama je time dia kt baby sitter..
aku tidak cukup tido dan rehat..
- hmmm... betul!! since you gone housemateku... aku bangun kul 5.30am dan
terus mengoptimizekan penggunaan otakku dan bodyku sehingga kul 11.00 mlm. (depends on kul baper ortromen2x ku tido)

huhuhuhu.. so, what should i do? aku rasa aku kena tambahkan sessi pengepaman so that i can express more and keep some stock... critical nih...!

Monday, October 5, 2009

weekend


hmm... housemate blk dr ipoh after jumaat prayer. memula plan nak gi jalan2x, tp since bilik air kt umah tersumbat and tayar keter dia pecah, so, byk kije nk kena buat. time goes so fast. Luqman plak asyik wat perangai je nk bertepek ngan abi dia... kesian dia, asyik kena marah. aku plak cam biasa la, laundry byk gila. dh le mesin basuh kat umah semput cam kena H1NI. tunggu time je nk mati. so, tak leh load bebanyak. (bestnyer kalu housemate chenta hatiku belikan aku washing machine as per above picture.. ohh....) pg sabtu lak ujan, so, ahad struggle keringkan baju housemate utk dibawa balik ke ipoh petangnya.

jumaat ari tuh ada Shawal gathering ngan sultan pahang. yo yo'o je makan, smpai perut aku memulas2x.... smpai pg ni still tak ilang. itu le, pelahap bebeno...
so, weekend lepas sgt tidak best. kesian otromen2x ku krn tidak dpt berjalan2x or buat xtvt2x yg menyeronotkan... its ok la sayang, next week kita outing yer..

ari nih ada audit course. 2 hari. giler boring. dah nk wat cenggana, nk kena tolong depa buat internal audit nnt coz we are going towards OHSAS18001:2007 and MS1227:Part 1 2005. cenggana nk audit depa kalu makcik sendirik x pernah pg training?

Friday, October 2, 2009

hi... almost one year


Hi there! Assalamualaikum.

It has been almost one year I am not updating my blog. you know why? Sebab makcik mengandung la... ekekekkeke... masa ngandung, aku malas gila nk hapdet blog. hormon x balance le katakan. Now I am out of preggy land.. my 2nd son pon dah around 80 days++ skang.. (semalam dia dah meniarap!!!).



RUMAH
Umah still kat Rawang.

KIJER
Aku still kije kat gombak nih. cuma skang dah pindah opis, duduk bawah kat lab, exactly dekat ngan wind tunnel kesayanganku. actually since april lagi aku dah di transfer 100% utk incharge wind tunnel. tp sbb bilik bwh ni x de aircond dan perut aku yg sarat dan hormon + emosi aku yg tak stabli, boss pon tak push sgt. kiranya, dalam 6 bulan gak arr mkn gaji separuh buta. half workload dah pass kat my colleague. but starting from yesterday, i'm going 2b 100% di tunnel. panass oooo (even hang buleh putar jer wind tunnel nih kasi 50m/s kalu nk sejuk sgt... heheheh)

FAMILY
Aku dh naik pangkat skang. Instead a mother of 1, i am a mother of two ultraman skang.. husband still satu (hiiii..hi...). besides, aku dh jadi nenek kpd 5 ekor anak kucing. (3 kucing kampung, 2 kucing mixed). sapa nk beli anak kucing, bgtau makcik ok. kang aku letak gambo dia... ikan dah mati sekor (menangis housemate makcik).. tinggal seko je lagi.. lobster pon dh jadi duda coz bini dia mati time raya aritu. skang aku menjaga 'mereka semua' yg tersenarai di atas coz housemate outstation kat ipoh. 3 bulan doh... kurus kering makcik..!

itu je la yg nk citer for this entry. kang aku hapdate lagi. byk nk citer cenggana tunggang langgangnye jadi 'ibu tunggal' oops.. 'ibu tinggal' di samping kije yg sgt menyesakkan napas di samping menempuh cabaran untuk memfully breastfeed kan my 2nd otromen. oops, lupa nk bgtau. baby baru nama nufail. Izz iman nufail. itu housemate yg letak nama. kalu ikut aku, nk je letak nama ummar ke, faris ke, rafiq ke... kan ke senang. mcm nama luqman, kan? takpe, yg nombor 3 kang, biar makcik yg namakan.!

ps: gambar di atas tiada kena-mengena dgn entry ini. cuma saya sekadar meletakkannya sbg simbolik dlm menghargai makhluk tuhan yang indah. hahahahah!!!