Tuesday, September 2, 2008

aku dan dapurku - ikan bawal 3 rasa

owh, ini cubaan berani mati nyer.... aku rasa sgt ler hebat masakan ini. masa aku kekecik dulu, masakan ini hanya di makan utk raikan sesuatu jer. contohnyer kalu akak aku balik hostel, aku periksa no 1 (hakikatnya, time aku skolah rendah mmg every exam aku dpt no 1), or ada some one special dtg umah. maklumla, kami org sederhana, bawal or kerapu tuh mcm makanan yg sgt mewah kpd kami....

bila aku belek resepi nih, ek eleh... bukan nyer susah sgt pon (riak jer aku nih).... apesal ler itu pon aku tak pandai? hmmm... mcm biasalah, ekcelly, bukan salah aku pon aku tak reti masak nih... ekekekekekek.. what ever, bila dh siap, juri bagi 'double thums up'. haiyoo, abang... saya sulah pndai masak. sayang la saya lebih lagi.... ekekekkeke.. ekekkeke..

ps: agak2x kalu sedap tuh, abg jgn bg thumbs up jer, bg la honda civic sebijik.. ekekekek

aku dan dapurku - chocolate cake



yummyy.... ari sabtu petang buat chocolate cake.. ala, ini kacang jer. bukan susah sgt pon... aku sgt berpuas hati dgn hasilnya ini. cuma nya, time juri buat penilaian, dia kata cake aku tak masakkk! ayyooo! so, sbb ada baby kat umah, aku terpaksa ler re-bake cake tuh. kang kembung plak anak teruna kesayangan ku itu.... tp topping dah letak! cenggana nih? "ala, bakar je yang, nnt abg habiskan" theeeheeh.. hee... itu yg aku nk dengar tuh....

lesson learn: kalu kita ayak all the flour dulu, cake tuh akan jadi cantik. before this kalu aku buat muffin, aku main campak jer, tak kuasa mak nak ayak-ayak. tp sbb nk jadi ibu mithali nyer pasal, aku ikut ler resepi tuh.... ekekekkek.

aku dan dapurku - popia


1st attemp aku adalah POPIA! tanya merata resepi, cess, ingatkan susah sgt... stakat sayuran potong halus, campur ngan isi daging/ayam/udang, itupon aku tak reti. ekcelly, bukan salah aku pon aku tak reti. aku tak reti sbb aku tak pernah buat. hubby aku pon tak pernah mintak aku buat. silap dia la. aku masak nih atas permintaan, no demand, no production! (hahahhhaah.. phase di atas adalah untuk mengcover kejahilan aku)...

1st time buat, ari khamis lepas. sedap tuh, buleh tahan ler, just even lepas toss pon, minyak mak aiii... so, aku hasilkan popia daging berminyak. pastuh, aku gi sagat halus sgt sesayur tih, and hasilnya adalah lembik.. juri bg markah 3 jer,out of 10. (Juri tuh adalah laki aku yg sgt jujur and pendorong xtvt masak aku nih...)

2nd time buat, semlm. utk bukak puasa. berdebar you, coz tak leh rasa. aku masak mcm pro, tp dlm hati selawat tak abis, takut tak sedap. malu aku ngan juri aku.... hahahahahahhaha!!!! hasilnya adalah sgt cemerlang. Juri bagi markah 15 out of 10. aku dah tau dah apa silap aku. kali nih, aku tak sagat, aku potong jer kecik2x. Then, lepas dah goreng, aku tapis dulu, bg air dia kering. tp yg paling terharu, luqman sgt admire POPIA aku, time bukak puasa dibantainyer 2 biji, smbil pegang ke hulu hilir.. oh anakku, ko sgt menghargai air tangan ibumu ini.... sobb sobb sobbb... (aku rasa puas hati gila, ibarat menakluk gunung kinabalu. padahal, baru berjaya masak popia! hahahahahaahhah)

aku dan dapurku - intro


weekend panjang lepas, aku semcm buang tebiat jer... sbb enthuatism utk memasak adalah di level 'high'. sbb aku rasa aku dah tua, and sepatutnya aku tau ler masak sesikit... ekcelly, aku bukannyer buta kayu ngat cooking nih, cuma masa kekecik dedulu, aku selalu ngelat time nk masak. tp aku rajin in preparing all the ingredients. cuci ikan/daging/ayam, kupas bawang pelbagai, aku terror la. tp time masak tuh, itu turn mak aku ngan akak aku ler. so, buklan lah salah aku kalu aku dikategorikan 'kurang' pndai masak.. (mcm nk salahkan mak aku lak... hik hik hik..).

ala, bukan mati pon tatau masak. tp the reason why aku nk masak gak is aku sgt cemburu buta kalu hubby aku puji masakan org lain depan aku. nak nak kalu org tuh aku kenal.. isshhh, hangin mak! rasa mcm mengggelitat jer hati nih. that's why aku nak masak gakkkkkkk!!!