Thursday, October 16, 2008

org kita yg tak bertimbang rasa

situasi 1
pagi nih aku bengang beb... on d way to my workplace, ada org yg sedang bwk keter sambil bersantai yang amat... bawak dlm 60km/j, duduk lane kanan. hangin ler gua. gua try rapat2x, tak paham bahasa gak... tetiba.. passenger yg duduk seat next to the driver boleh buang kulit rambutan dr tingkap dia. terkejut beruk aku. tak der sivik nyer org. main campak cenggitu jer. tak pikir org lain. (even byk pon org bwk moto kt blakang dia)... isk isk isk... nasib baik aku maki dia dlm hati jer, kalu tak tercemar pahala poser sunat aku nih... (hehhehhhheh... aci ka lagu tu). knapa ler ada lagi org kita yg bersikap begitu.... isk isk isk (lagi)

situasi 2
buddy aku kt tpt kijer baru jer ilang handbag. dia tertinggal kt R&R sbb anak dia mengamuk nan amat. bila balik smula kt tpt tuh after 1/2 hour, the bag was gone. call henfon yg ada kt dlm beg tuh, dah off dah. kesian dia. sumer documents, duit, ATM card, IC, henpon, camera, cincin, jam (baru lepas solat) ada dlm tuh. husband dia plak jauh kt over sea. pastuh melayan karenah birokrasi kt JPN utk buat IC baru. kena denda 2 ratus tuh, mana nk carik duit coz ATM card and duit dia dh kena curik!. buat rayuan, tunggu approval punya ler lama and susah. hmmm...
smoga anda dipermudahkan. smoga org yg mencurik itu tidak selamat hidupnya.

situasi 3

pagi ni ada machine delivery kt lab aku. aku dh deal ngan security utk block parking lot, yerlah bg memudahkan loading unloading nnt. tp ada org marah2x coz dia susah nk parking. kt sini memang parking issue is the most hot issue. parking tak cukup coz student sumer kaya2x, bwk keter sorg satu. siap pow parking lot staff coz parking depa jauh. staff dtg bwk moto jer. pastuh, ada yg alih cone tuh, utk parking jugak. sentappp jiwa aku. takper, nnk aku suruh drebar lori tuh gesel keter ko. siap ler.... heheheheh...

Thursday, October 9, 2008

ayat-ayat cinta

halloooss... lama gila tak jenguk blog nih. bersarang lelabah dah... bz ler woi... bz raya.. ekcelli aku malas nk bercerita hal hari raya... bohsan arr... anyhow, aku skang tgh layan lagu nih... Ayat-ayat cinta (Rossa). at first, anak aku suka no layan lagu nih. kt TV byk iklan dia coz movie tuh nnt ada kt TV mlm esok (kot..). so, dia familiar sgt ngan lagu nih. Isk kuat betul pengaruh TV nih.... apa2x pun, aku pon naik syok gak layan lagu nih.

Desir pasir di padang tandus
Segersang pemikiran hati
Terkisah ku di antara
Cinta yang rumit

Bila keyakinan ku datang
Kasih bukan sekadar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakan ku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggalkan cinta
Ketika ku bersujud

Bila keyakinanku datang
Kasih bukan sekadar cinta
Pengorbanan cinta yang agung
Ku pertaruhkan

Maafkan bila ku tak sempurna
Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cinta ku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakan ku bisa hidup lebih lama
Namun harus ku tinggalkan cinta
Ketika ku bersujud
Ketika ku bersujud

Tuesday, September 2, 2008

aku dan dapurku - ikan bawal 3 rasa

owh, ini cubaan berani mati nyer.... aku rasa sgt ler hebat masakan ini. masa aku kekecik dulu, masakan ini hanya di makan utk raikan sesuatu jer. contohnyer kalu akak aku balik hostel, aku periksa no 1 (hakikatnya, time aku skolah rendah mmg every exam aku dpt no 1), or ada some one special dtg umah. maklumla, kami org sederhana, bawal or kerapu tuh mcm makanan yg sgt mewah kpd kami....

bila aku belek resepi nih, ek eleh... bukan nyer susah sgt pon (riak jer aku nih).... apesal ler itu pon aku tak pandai? hmmm... mcm biasalah, ekcelly, bukan salah aku pon aku tak reti masak nih... ekekekekekek.. what ever, bila dh siap, juri bagi 'double thums up'. haiyoo, abang... saya sulah pndai masak. sayang la saya lebih lagi.... ekekekkeke.. ekekkeke..

ps: agak2x kalu sedap tuh, abg jgn bg thumbs up jer, bg la honda civic sebijik.. ekekekek

aku dan dapurku - chocolate cake



yummyy.... ari sabtu petang buat chocolate cake.. ala, ini kacang jer. bukan susah sgt pon... aku sgt berpuas hati dgn hasilnya ini. cuma nya, time juri buat penilaian, dia kata cake aku tak masakkk! ayyooo! so, sbb ada baby kat umah, aku terpaksa ler re-bake cake tuh. kang kembung plak anak teruna kesayangan ku itu.... tp topping dah letak! cenggana nih? "ala, bakar je yang, nnt abg habiskan" theeeheeh.. hee... itu yg aku nk dengar tuh....

lesson learn: kalu kita ayak all the flour dulu, cake tuh akan jadi cantik. before this kalu aku buat muffin, aku main campak jer, tak kuasa mak nak ayak-ayak. tp sbb nk jadi ibu mithali nyer pasal, aku ikut ler resepi tuh.... ekekekkek.

aku dan dapurku - popia


1st attemp aku adalah POPIA! tanya merata resepi, cess, ingatkan susah sgt... stakat sayuran potong halus, campur ngan isi daging/ayam/udang, itupon aku tak reti. ekcelly, bukan salah aku pon aku tak reti. aku tak reti sbb aku tak pernah buat. hubby aku pon tak pernah mintak aku buat. silap dia la. aku masak nih atas permintaan, no demand, no production! (hahahhhaah.. phase di atas adalah untuk mengcover kejahilan aku)...

1st time buat, ari khamis lepas. sedap tuh, buleh tahan ler, just even lepas toss pon, minyak mak aiii... so, aku hasilkan popia daging berminyak. pastuh, aku gi sagat halus sgt sesayur tih, and hasilnya adalah lembik.. juri bg markah 3 jer,out of 10. (Juri tuh adalah laki aku yg sgt jujur and pendorong xtvt masak aku nih...)

2nd time buat, semlm. utk bukak puasa. berdebar you, coz tak leh rasa. aku masak mcm pro, tp dlm hati selawat tak abis, takut tak sedap. malu aku ngan juri aku.... hahahahahahhaha!!!! hasilnya adalah sgt cemerlang. Juri bagi markah 15 out of 10. aku dah tau dah apa silap aku. kali nih, aku tak sagat, aku potong jer kecik2x. Then, lepas dah goreng, aku tapis dulu, bg air dia kering. tp yg paling terharu, luqman sgt admire POPIA aku, time bukak puasa dibantainyer 2 biji, smbil pegang ke hulu hilir.. oh anakku, ko sgt menghargai air tangan ibumu ini.... sobb sobb sobbb... (aku rasa puas hati gila, ibarat menakluk gunung kinabalu. padahal, baru berjaya masak popia! hahahahahaahhah)

aku dan dapurku - intro


weekend panjang lepas, aku semcm buang tebiat jer... sbb enthuatism utk memasak adalah di level 'high'. sbb aku rasa aku dah tua, and sepatutnya aku tau ler masak sesikit... ekcelly, aku bukannyer buta kayu ngat cooking nih, cuma masa kekecik dedulu, aku selalu ngelat time nk masak. tp aku rajin in preparing all the ingredients. cuci ikan/daging/ayam, kupas bawang pelbagai, aku terror la. tp time masak tuh, itu turn mak aku ngan akak aku ler. so, buklan lah salah aku kalu aku dikategorikan 'kurang' pndai masak.. (mcm nk salahkan mak aku lak... hik hik hik..).

ala, bukan mati pon tatau masak. tp the reason why aku nk masak gak is aku sgt cemburu buta kalu hubby aku puji masakan org lain depan aku. nak nak kalu org tuh aku kenal.. isshhh, hangin mak! rasa mcm mengggelitat jer hati nih. that's why aku nak masak gakkkkkkk!!!

Friday, August 15, 2008

entry before weekend

besok weekend. yay!! it mean's i'm gonna hav extra time with my hero kecik. hero kecik jer coz hero besar kena duty 24 hrs tomorrow... cenggitu lah kalu jadi sojar.

tomorrow is a cleaning day.
tomorrow is a laundry day.
tomorrow is a cooking day.
tomorrow is an ironing day.
in short, tmorrow is still a working day.

semlm haji ibrahim dari YAPIM call, asked for donation to an orphan. mempelawa aku kot nk buat saham akhirat ngan mensponsor RM350 for 1 kid. hmmm.. dengan toya nyer aku bgtau, now is a hard time for us. tak ada duit selebih itu untuk didermakan sekarang. fullstop.

that kind of call make me rasa serba salah. tp sapa suruh tak call time aku byk duit.... tapi boleh ke kita mintak derma dengan terus menetapkan jumlah cenggitu ek? ermm... apa2x lah. so, moral of the story for me, one day, once I have an extra money, aku akan call hj ibrahim dan sponsor satu anak yatim.

dulu time aku kt stf ada gak sorang hamba Allah yg aku tatau smpi skang sapa dia, mensponsor aku setiap penggal. adala dlm dua tahun. yg aku tau, aku ngan nyet (nurul azni) dapat. kenapa kami terpilih? selain dari itu rezeki yg allah tentukan, sbb kami anak yatim yang bijak dan pelajar baik di skolah itu. semoga Allah melampahkan rahmat kepada beliau sama ada beliau masih hidup atau sudah tiada lagi. (kenkadang, nk jer aku call ustazah kamariah - she is the perantara between aku ngan donator tuh. nk gak aku kenal hamba Allah yg berhati mulia itu. nk ckp terima kasih krn meringankan beban mak aku yg ibu tunggal dan abg aku yg galas tanggungjawab bela aku.)

huhuhuhuuhuhuuh...

Thursday, August 14, 2008

lama membisu

lama aku tak menulis. nak tau knapa? sbb aku lupa password aku! thee heeee heee...
aku selalu cenggitu. maybank2u nyer pon, dah 2 kali reset password. pastuh, aku lupa gak password bank islam nyer internet banking. hahahahahah.. tuh tak campor lagi password members yg lain cam fotopages, dumex-nutrition, kad mesra petronas...

so, what should i do to prebent this arr? nmpaknyer kena lah reset balik sumer2x tuh by using one password only. isk... tak bahaya ker kalu password nih bocor?

hmm.. let me think 'bout it....

Thursday, July 31, 2008

today is thursday...ek?

erkk, ari nih khamis ekk? patut ler aku nengok ramai staff pakai baju batik. aku? ekekekekek, aku x pkai baju batik. bila aku menung balik time breakfast td, hmmmm, betul lah, jarang bebenor aku pakai baju batik ari khamis and i never ever bother about it. 2 kali jer aku rasa aku pakai. 1st time masa circular baru kuar, then 2nd time masa president baru kiotrg dtg visit wind tunnel aku.

knapa aku tak pakai baju batik ari khamis ekk?
1. sbb pakai bju batik is not given any significants to my job. tak sesuai nyah...
2. sbb aku dtg kijer naik moto ari khamis. tumpang org umah. tanak ler aku pakai baju kurung
   time naik moto. kang terserlah betis bunting padi aku.. ekekeek.
3. sebab aku tak ada bju batik m'sia. yg aku ada baju batik indon and batik s'wak jer..
4. sbb aku x minat corak batik. 
5. leceh arr nak gosok.
6. aku nih kijer kt badan berkanun. kena pakai baju batik gak ker? bukan org krajaan jer ker yg
    wajib pakai baju batik nih..

cukup la kot 6 alasan nih. so, kalu top management tanya, aku bgtau ler reason2x di atas ini... erk, minat ker depa nk tanya?... hek hek hek
 

Wednesday, July 30, 2008

tensyen lagi... dan lagi

arg.. sokmo aku nih tension. bila aku nk tenang nih...?
knapa aku tensyen? nnt arr aku citer. kang penuh lak postinmg nih ngan sumpah seranah and maki hamun. let me stabilize myself first. cenggana nak stbalize? ekekekekek.... bagi aku tido sat... 5 minit jer.... sbb aku sakit kepala sgt nih.

yarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.!
yarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

yarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lagi..........................................!!!!
Allah.....................

Tuesday, July 29, 2008

Ya Allah.. kuatkan semangatku

hmm... hari nih tetiba aku insaf sikit. aku dpt rasakan yg aku nyer integrity level di ofis turun mencanak since aku balik dari sarawak ari tuh. aku dpt rasakan yg aku sgt berdosa mendapat gaji dari kerajaan (even krajaan skang amat hampeh dr pandangan mataku)...  knapa aku cenggini ekk...? sebabnyer aku memberontak. yess, bila aku rasa sbb aku memberontak!!! byk benda yg tak kena kt sini, dan kepuasan kerja yg aku dpt sgtlah rendah. yer lah, cenggana nk satisfied, itu tak kena, ini terkurang.. byk sgt songeh dan policy yg ntahapahapa ntah yg dah jadi budaya kat sini.

mungkin aku bukannyer org yg suka mengikut jer.... bila aku tau ada something is not right, i will voice it out. tp bila dh di voice out pon, top2x management yg bijak pandai nih tak amik action, inilah hasilnyer. staf yg sgt bagus seperti aku, dah dimotivated and tak der smanagt nk wat kijer. hahahahaha!! terperasan bagus plak aku.... ekekekekkek... tp bila aku pikir balik, tak baik oo mkn gaji buta, berdosa BESAR!!!!... tak perlah, kalu depa tanak dgr pandangan dan cadangan aku, yg penting aku kena jaga jugak amanah yg dipertanggungjawabkan. nnt kang, sesambil tuh, baik aku carik kijer kt tpt lain yg boleh bagi aku kepuasan kijer, at least 90%.... aku no hal kijer tuh susah, aku kan staff yg bagus.. :)) tp kalu kijer yg menyakitkan hati, mmg aku tak sukeeee!!!!!!

Ya Allah, ampunkan dosaku. start dr saat nih, aku nk kerja semula, seperti aku yg dahulu. lantak ler top management nan tunggang terbalik, aku dh buat setakat yg termampu di level aku. bagilah aku semangat dan kekuatan Ya Allah..... ampunkan dosaku, aku selalu lupa dgn nikmatMu....

Baru sedikit diuji, aku dah memberontak cam nak gila.... apalah aku nih!!

Monday, July 28, 2008

balik kampong



weekend lepas balik kg. started from thursday lagi ekcelli. besh giler balik kampung, telan segala mak neka nyer buah, smpi perut pun mcm pening2x lalat. manggis, durian, dokong, rambutan, mata kucing, salak... sumer main hentam utk lepaskan gian. bukan kt KL tak der, just yg kt KL nyer kena bayar. yg kt kg, ada yg free, ada yg murah. ekekekekke...


balik ari tuh kami sakan shopping kain langsir. tak ler sakan smpi ribu riban, tp, ok gak ler, compared to yg dh siap kt KL nih. lagipun kt sini murah upahnyer, that's why kami pilih utk upah kt kampung. gi ngan hubby, mama (MIL) and si Luqman. pening kepala mama, dah ler aku nih jenis lembap semangkuk kalu wat decision utk pilih kain. selalu conflict ngan hubby. aku nk yg simple, dia nk yg meriah, aku nk yg murah, dia nk yg mahal... isk isk isk.. itu tak citer lagi aksi2x nakal si luqman. buat kedai tuh mcm kedai atuk dia. lari sana, lari sini, golek sana, guling sini, siap buang air besar. pas tuh meraung jap coz tgn dia berdarah, kena besi rak kain. yg bapaknyer, sibuk suruh aku pilih kain, tp anak pass kt aku. cenggana ler aku nk tenang buat decision kalu anak aku lari sana lari sini, sibuk nk peluk patung kt kedai org. apek tuh pon, aku rasa telan panadol lepas kitorg balik semlm. ekekekkekekekke

Wednesday, July 23, 2008

letih...

urghhh.. letih tul ari nih. settle kan urusan l**n. sana sini ulang alik. nak wat guaner, future nyer pasal. td lunch ngan abang, sgt lega coz dpt terangkan apa yg terbuku di hati. ekcelly dh 4 ari aku merajuk ngan dia, tp dia buat donno jer. so, mcm biasak arr, aku dgn muka tak malunyer meluahkan apa yg terbuku di hati. nk harapkan org tua nih pujuk aku... hmmm.... kenyang mkn hati smpai ke tua ler jawabnyer... the issue is not so big la, but as the final malay lady (pompuan mlayu terakhir.. hik hik hik....), kecik hati n merajuk is normal la....

but one thing i am sure la, the species that we call 'hubby' always not sensative with the wifey's feeling. come on la, kalu kami merajuk tuh, cepatler pujuk... ala, bukan modal besar sgt pun... just say sorry and ask why and what happened... ek eleh... bukan mintak honda civic sebijik..

but one thing for sure, I am really kasih kpd anda. apa yg saya rajukkan, adalah suatu yg normal, suatu yg munasabah untuk dirajukkan.... saya sgt lega sbb dpt bgtau anda, and anda terima ngan hati terbuka. but honey, why you take so long to PUJUK???

Tuesday, July 22, 2008

hmmm... 1st time blogging

hmm... orang ber 'blog'.. aku pun nk ber'blog' gak.. knapa ekk.... sbb aku tgh tidak bermotivasi skang nih. most of the things are becoz of my workplace.... yarghhhhhhhhh!!!! no wonder i am not happy coz I don't like my work place. nope! urmm... it's not that i don't like... I DO LIKE... but maybe some of the policy and people here make me mad... tired la... that's why i am tension. conflict tau. saya CHENTA ini tmpt kerja, but somethings strange on the work culture makes me tidak suka... grrrr.... kesian saya!.. hmm.... what to do? let's blogging and.. la tahzan...